Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Privedena Aida Ćorović: Gađala jajima mural Ratka Mladića

© Foto : Jutjub/Nova SAida Ćorović
Aida Ćorović - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
Pratite nas
Policija je privela, a kasnije posle podne i pustila aktivistkinju za ljudska prava Aidu Ćorović nakon što je bacila nekoliko jaja na mural Ratka Mladića na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu.
Ćorovićeva je ranije danas privedena u Policijsku upravu Vračar, prenose beogradski mediji. Pre incidenta, ušla je u obližnji market i kupila paket jaja, a zatim prišla muralu i gađala ga.

MUP: Ne štitimo mural, već javni red i mir

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su pripadnici MUP-a na uglu ulica Alekse Nenadovića i Njegoševe obezbeđivali javni red i mir zbog najavljenog protesta i uklanjanja murala sa likom Ratka Mladića i da nisu štitili taj mural.
"Policija ne štiti mural, već štiti javni red i mir i kontroliše sprovođenje zabrane okupljanja. U tom cilju se vrši legitimisanje svih lica, bez obzira na njihov odnos prema muralu generala Ratka Mladića", navodi se u saopštenju MUP-a.
Dodaju da su se procene Policijske uprave za grad Beograd i naređenje ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina pokazale ispravnom i da je zabranom svih skupova očuvan javni red i mir.
"Mnogo je onih koji bi da iz Beograda stižu slike razbijenih srpskih glava, na Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. MUP je svojim delovanjem striktno poštujući zakon tu sliku sprečio", navodi se u saopštenju MUP-a.
Dodaju i da pojedini mediji sa, kako kažu, političkim interesima i ciljevima vlasnika, "još jednom lažu i napadaju MUP".
Inače, mural sa likom Mladića osvanuo je nedavno na uglu ulica Alekse Nenadovića i Njegoševe, na Vračaru.
Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji najavila je za danas uklanjanje murala, ali je potom saopštila da odustaje od toga.
Skup je bio prijavljen policiji, ali je otkazan, jer su organizatori iz MUP Srbije primili rešenje o zabrani skupa, u čijem se obrazloženju navodi da bi moglo doći do “međusobnog fizičkog sukoba zbog okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje skupu", preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala