- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljski predsednik optužio beloruske vlasti za krizu na granici, Varšava računa na podršku NATO-a

© AP Photo / Leonid ShcheglovMigranti na belorusko-poljskoj granici
Migranti na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
Pratite nas
Predsednik Poljske Andžej Duda smatra da je Minsk organizovao juriš migranata na poljsku granicu.
Prema njegovim rečima, ono što se dešava na granici je „hibridna akcija” koju Minsk sprovodi „protiv Poljske i EU”.
„Ove grupe migranata, koje su juče išle ka poljskoj granici, nekoliko hiljada ljudi, sudeći po video snimcima, očigledno da su usmerile beloruske službe koje su u poslednjem trenutku ove ljude odvele sa normalnog puta u šumu da napadnu poljsko-belorusku granicu gde ne postoji granični prelaz“, rekao je Duda nakon sastanka u Birou za nacionalnu bezbednost.
On je dodao da Varšava računa na podršku NATO-a u situaciji na granici sa Belorusijom – „ne vojnu, ali postoje druge varijante“.
„Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg me je zamolio jutros da ostanemo u kontaktu, da ga obaveštavam o razvoju situacije (na granici sa Belorusijom), da li tamo počinje eskalacija koja bi mogla da posluži kao osnova za dejstva Severnoatlantske alijanse. Naravno, ne radi se o vojnim (dejstvima), mogući su i drugi oblici podrške. Sada toga nema, kontrolišemo situaciju“, istakao je Duda.
Kako je naveo, Poljska je zahvalna NATO-u što pokazuje spremnost da je podrži.
U ponedeljak je nekoliko hiljada migranata došlo do belorusko-poljske granice. Neki od njih pokušali su da demontiraju ogradu od bodljikave žice, a poljske snage bezbednosti upotrebile su suzavac.
Od početka 2021. godine više od 30 hiljada migranata pokušalo je da pređe poljsko-belorusku granicu. Poljska je uvela vanredno stanje u regionima koji se graniče sa Belorusijom, ne puštajući strance.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala