- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Novo mešanje karata na Balkanu: Amerika menja taktiku ali za Srbe nema opuštanja

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaZgrada Generalnog konzulata SAD u Sankt Peterburgu
Zgrada Generalnog konzulata SAD u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
Pratite nas
SAD su izmešale karte i pretnje sankcijama zamenile pomirljivim tonom, prilagođavajući se novim okolnostima. Runda jeste dobijena, ali bitka i ćeranje još traju. Nema opuštanja, neće oni tako lako pristati da Rusija i Kina na Balkanu postanu trajni faktori, kaže Aleksandar Pavić
Iza grmoglasnih pretnji sankcijama koje su kanonadično dolazile iz SAD a na račun Republike Srpske ostao je samo eho za koji se, u nadi da nije sve izgubljeno, još čvrsto drže samo bošnjački mediji.
Nova relanost koju je sa sobom doneo Gabrijel Eskobar u do juče „za rat spremno“ Sarajevo, nemilosrdno ih demantuje. Niti RS zagovara rat, niti će rata biti, a posledično, ni sankcija kojim su SAD do samo pre neki dan vitlale kao Damaklovim mačem nad Banjalukom.
Da li su se promenile okolnosti, a sa njima i politika SAD prema Balkanu, te kako posle američkog saginjanja glave izgleda raspored šahovskih figura na balkanaskoj tabli, razgovaramo sa politikologom Aleksanrom Pavićem.

Amerika suočena sa novom realnošću

U pokušaju prilagođavanja novim okolnostima, ocenjuje Pavić, postoji potencijal za preokret u spoljnopolitičkom delovanju SAD na Balkanu, kao posledica čvrste pozicije Rusije i Kine u svetskoj areni.
„Rusija i Kina ne odstupaju od svojih čvrstih i principijelnih stavova vezanih za mnoge stvari. Najvažnije je pitanje visokog predstavnika, da on ne može da bude imenovan mimo Saveta Bezbednosti UN, da je Dejtonski sporazum jedina relevantna stvar u BiH i da RS ne može da bude optužena ili izolovana zato što ga poštuje. Naravno, tu je i Rezolucija 1244. Uz to, vrlo dobro držanje vlasti u RS predvođeno Miloradom Dodikom koji nije popustio pod pretnjama i pristiscima rezultiralo je da se iza pretnji sankcijama stavi tačka“.
Sankcije koje je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar pominjao, posle razgovara sa Dodikom ih ne pominje više, a u međuvremenu, podseća Pavić desio se i Izveštaj o BiH u Savetu bezbednosti.
„Bilo je očigledno da mimo Rusije i Kine, Kristijan Šmit ne može da govori pred SB niti njegov izveštaj može biti usvojen. To je nova realnost sa kojom se Amerika suočava. Multipolarizam je prodro i na naše prostore i više ne može da se vrati u vreme jednopolarnog sveta gde je Amerika diktirirala uslove. Bar za sad, oni koji ne mogu više ništa da nameću, jednostavno su promenili taktiku“.

Erdogan u jednačini

U ovoj jednačini značajno mesto, ukazuje Pavić, pripada i Erdoganu. Turska, kaže, više nije spremna da se priključi američkoj politici posebno jer trpi sve jače pritiske od SAD. Takođe, Turska isto tako ima odnose i sa Rusijom i Kinom koje želi i dalje da gradi, dok Beograd i Ankara, ocenjuje, imaju bolje odnose nego Sarajevo i Ankara, na žalost, dodaje, sarajevske političke čaršije.
„Rezultat je nova realnost koju su Eskobar i njegovi šefovi u Stejt Departmentu bili dovoljno pametni da shvate. To ne znači da oni neće probati nešto novo, ali ono što su smerali da rade pre samo mesec dana, videli su da ne može da prođe i da moraju da se pomire sa novim svetom koji je zapljusnulo i naše prostore. Drugo, Kurti nije dobio vizu. Znači u američkoj dubokoj državi pokazuju nezadovoljstvo i sa Kurtijem, što je takođe novina“.
Pavić podseća i na podršku hrvatskog predsednika RS, kao još jednom instrumentu koji su SAD isputile iz ruku.

Amerika će, ipak, nešto pokušati

U okolnostima kada je nemoguće zamisliti neku masovnu NATO intervenciju u BiH, SAD mogu, smatra, da probaju kako bi prošao neki politički diplomatski blef, pa ako ni to ne prođe, da okrenu novi list.
To se upravo i dešava, ukazuje Pavić, upozoravajući da ipak nema prostora za opuštanje.
„Videćemo kako će reagovati kada RS krene u vraćanje nadležnosti kroz Skupštinu. Sigurno da neće biti pozitivnih reakcija i da će probati nešto novo, računajući na neke političke snage. Treba računati i na to da će Vašington probati da konsoliduju redove političara u Prištini“.
Praveći presek najnovijih dešavanja koja su postala mera američke moći i njenih planova na Balkanu, Pavić, kaže: „Runda je dobijena, ali bitka i ćeranje još uvek traju. Neće oni tako lako pristati da Rusija i Kina postanu ovde trajni faktori“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala