- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Neuništivo bratstvo: U Tatarstanu počele vojne vežbe zemalja ODKB

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaVojna vežba "Neuništivo bratstvo"
Vojna vežba Neuništivo bratstvo - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
Pratite nas
U Kazanju, glavnom gradu Tatarstana, 8.novembra počele su vojne vežbe zemalja ODKB-a „Neuništivo bratstvo 2021“. Kako je navelo Ministarstvo odbrane Rusije, na vežbe su došli vojni kontigenti iz Rusije, Belorusije, Kazahstana, Tadžikistana, Kirgistana i Jermenije.
U vežbama će, kako je precizirano, učestvovati više od 1.700 vojnika i 300 jedinica vojne tehnike, uključujući ruske jurišne helikoptere Mi-24, vazdušno-transportne helikoptere Mi-8 MTV5, jedinice i sredstva za vezu, specijalne namene, radarske jedinice, kao i jedinice ABH zaštite. Uvežbavaće se planiranje i izvođenje zajedničke mirovne operacije.
Vežba će trajati od 8.do 12.novembra na poligonu Kazanjske više tenkovske komandne škole pod rukovodstvom komandanta Centralnog vojnog okruga, general-pukovnika Aleksandra Lapina, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Kontingenti država-članica ODKB dejstvovaće u sastavu mirovnih jedinica, vojne policije, operativnih grupa Združenog štaba i Sekretarijata ODKB, formacija organa unutrašnjih poslova, nacionalne garde, kako i organa u oblasti prevencije i otklanjanja posledica vanrednog stanja.
Radi učešća u manevrima sa Urala su u Tatarstan prebačeni helikopteri Mi-24 i Mi-8.
„Tokom vežbe, posade helikoptera Mi-8 će uz podršku jurišnih helikoptera Mi-24 obezbediti desant bez padobrana uz pomoć mehanizama za spuštanje i namenskog konopca za taktičko spuštanje. Osim toga, uvežbavaće se zaštita humanitarnih konvoja u maršu, kao i evakuacija uslovnih postradalih“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Prema saopštenju Zajedničkog pres centra manevara, vojska će uvežbavati dejstva na kontrolnom punktu, obavljati zadatke u izbegličkom kampu, pratiti konvoje sa humanitarnim zalihama, blokirati pristup naselju i odraditi jurišni napad na zgradu okupiranu od strane „militanata“ , kao i osloboditi „taoce“ i pružiti pomoć žrtvama.
Vežba „Neuništivo bratstvo 2021“ ima zadatak da unapredi veštine organa komande i rukovođenja ODKB u organizovanju i kontrolisanju trupa. Pored toga, planirano je i unapređenje koordinacije vojnih jedinica i odreda koji su u sastavu mirovnih snaga Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti.
Organizacija i oprez na prvom mestu
Prema rečima Nikite Danjuka, zamenika direktora Instituta za strateške studije i prognoze Ruskog univerziteta prijateljstva naroda, u toku su pripreme ODKB-a za slučaj vanredne situacije koja bi mogla da predstavlja potencijalnu pretnju.
„Zato je vrlo važno što u ovim manevrima učestvuju sve zemlje ODKB. Zajednička obuka i planiranje, sprovođenje mirovnih operacija sugeriše da Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbednosti može efikasno da odgovori na bezbednosne pretnje u operativnom režimu“, kaže ovaj ekspert za RT.
Danjuk smatra da nije slučajno što se akcenat tokom vežbi stavlja baš na helikoptere i desant.
„Operativne grupe se mogu vrlo brzo dostaviti helikopterima, na primer, u planinsko područje ili udaljeno naselje. Mi-24 i Mi-8 su dizajnirani da podrže kopnene snage na određenom vojištu“, objašnjava sagovornik.
Glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana“ Igor Korotčenko ističe da to što Rusija na vežbama planira da koristi snage i sredstva jedinica veze i radioelektronske borbe govori o želji zemalja ODKB da vojsku prilagodi mogućim tipovima borbenih dejstava.
„Rat sada ima hibridni karakter i zato treba reagovati na čitav spektar pretnji, uključujući i mogućnost informacionog odgovora, kao i informacionu konfrontaciju uz primenu radioelektronskog ometanja“, navodi ekspert.
Prema rečima Danjuka, na predstojećim vežbama Rusija i njeni saveznici iz ODKB koristiće ne samo vojni pristup, već i kompleksni.
„To se radi u cilju organizovanja zaštite unutrašnjeg poretka, infrastrukture, civilnog stanovništva, likvidacije potencijalnih pretnji i trgovine drogom, kao i sprečavanja jačanja uticaja terorista i ekstremista“, objasnio je analitičar.
„Napetost na južnim granicama“
Viktor Baranec, pukovnik u penziji, ocenjuje da vežba „ Neuništivo bratstvo 2021“ dobija posebnu važnost u svetlu događaja u Avganistanu.
Podsetimo, situacija u toj islamskoj republici je destabilizovana nakon brzog povlačenja američkih trupa iz zemlje.
„Događaju u Avganistanu su uveliko povećali značaj vežbe ODKB „Neuništivo bratstvo“. Situacija u toj zemlji je toliko nestabilna da se sve može dramatično promeniti. U tom svetlu Rusija i njeni saveznici moraju biti spremni da odbiju svaku moguću pretnju“, naglasio je Baranec.
Igor Korotčenko je sličnog mišljenja. Kako kaže, sastav vojnog kontigenta zemalja ODKB tokom vežbi ukazuje na to da se države spremaju za probleme vezane za jačanje aktivnosti terorističkih grupacija u Centralnoj Aziji.
„S obzirom na napetost na južnim granicama ODKB i moguće „izvoz“ ekstremizma iz Avganistana na postsovjetski prostor, očigledno je da su ove vežbe jedan od elemenata sistema reagovanja na relevantne pretnje. Razrađuju se scenariji koji se mogu realizovati u slučaju nepovoljnog razvoja vojno-političke situacije“, objasnio je ekspert.
Baranec dotle smatra da takav sastav vojnog kontigenta sugeriše da se ODKB priprema za različite varijante razvoja događaja: od masovnih pogroma i upotrebe borbenih formacija u borbi protiv terorizma do gašenja požara i otklanjanja posledica drugih prirodnih katastrofa.
„Sada se proverava sav ovaj multidisciplinarni mehanizam za osiguranje bezbednosti ODKB, pripremaju se svi njegovi elementi, pri čemu to ne radi svaka država pojedinačno, već pod zajedničkom komandom ruskog general-pukovnika. To jest, postoji jedan centar upravljanja, što omogućava da se efikasnije reaguje na potencijalne pretnje. Naravno, nemoguće je sve predvideti, ali će većina problema tokom manevara biti analizirana“, ističe ovaj analitičar.
Kako primećuje Baranec, Rusija i njeni saveznici žele da poboljšaju koordinaciju u vezi sa opasnošću koja potiče iz Avganistana.
„Zbog ove situacije, ruski komandanti zajedno sa saveznicima iz ODKB-a žele da usavrše mehanizam za osiguranje bezbednosti zemalja organizacije. Sistem treba da bude idealno uspostavljen, iako to nije tako jednostavno. Treba razmisliti kako će se uspostaviti logistika, za kakve ratne operacije država treba da bude spremna, gde da se koncentrišu glavne grupacije, kako će dejstvovati avijacija, pešadija i artiljerija, na kom jeziku treba da govore komandanti i gde može da se isporuči municija. Upravo će ta pitanja biti rešena tokom „Neuništivog bratstva 2021“, objasnio je ekspert.
Istovremeno, analitičari se slažu da su predstojeće vežbe ODKB svojevrsni signal terorističkim i kriminalnim grupacijama u Centralnoj Aziji koje možda spremaju provokacije u ovom regionu.
„Manevri su osmišljeni da pokažu da su Rusija i njeni saveznici spremni da se odlučno, veoma brzo i efikasno suprotstave mogućim pretnjama u Centralnoj Aziji. ODKB želi da pokaže da može da odgovori na takve opasnosti“, zaključuje Baranec.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala