- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Jesmo za susret u okviru „normandijskog formata“, ali ne i za predstavu bez smisla

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
Pratite nas
Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da Rusija ne koči pripreme susreta u okviru „normandijskog formata“, ali da bez primene dogovorenog nema povoda za bilo kakve nove razgovore.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je juče rekao da nije moguće održati sastanak ministara spoljnih poslova četiri države koje čine „normandijski format“ 11. novembra kako su predložile Francuska i Nemačka iz dva razloga – zbog njegovih ranije planiranih obaveza i, što je još važnije, zbog toga što nema nikakve reakcije na predlog Moskve po pitanju završnog dokumenta za taj susret.
Iz Kijeva je odmah potom stigla optužba da Rusija „koči pripremu susreta“.

„Ne koči, već ne planira da učestvuje u ispraznom izrežiranom događaju. Dajte mu smisao, a to znači – ispunite ono što je dogovoreno ranije na normandijskom samitu i biće povoda da se razmotri održavanje novog sastanka“, poručila je Zaharova ukrajinskom ministru spoljnih poslova Dmitriju Kulebi.

Podsetimo, ranije je iz Kremlja saopšteno da je Rusija spremna za pregovore u „normandijskom formatu“ na nivou ministara ili u okviru samita, ali da je neophodno ranije pripremiti završni dokument a po tom pitanju „kod kolega postoji problem“.
„Normandijski format“ pregovora u Ukrajini postoji od juna 2014. godine, kada su, tokom obeležavanja 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, lideri Nemačke, Rusije, Francuske i Ukrajine prvi put razgovarali o normalizaciji situacije u Donbasu.
Poslednji put samit je održan u Parizu 9. decembra 2019. godine. Iako postoje predlozi o održavanju novih sastanaka u ovom formatu, ruska strana ističe da ništa od dogovorenog ukrajinska strana nije ispunila i da, stoga, nema konkretnog povoda za nove razgovore.

Sukob na istoku Ukrajine

Sukob u Donbasu traje već sedam godina, u borbama je stradalo više od 13 hiljada ljudi. O rešavanju situacije razgovara se na sastancima kontakt grupe u Minsku. Strane su usvojile nekoliko dokumenata usmerenih na rešavanje sukoba, ali se razmena vatre nastavlja.
Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja, ali od od kraja februara u regionu su počele da se povećavaju tenzije.
U Moskvi smatraju da je glavni razlog što su pregovori šest godina u ćorsokaku odsustvo želje Kijeva da komunicira sa predstavnicama Donjecke i Luganske Narodne Republike.
Ustanici u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Rusija: Šest godina pregovora o Donbasu nije dovoljno Berlinu i Parizu da definišu strane u sukobu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala