Meksiko u istorijskoj štampi Srbije - digitalni portal i izložba

CC0 / Pixabay / Šeširi sombrero, simbol Meksika
Šeširi sombrero, simbol Meksika - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
Pratite nas
Promocija digitalnog portala „Meksiko u istorijskoj štampi Srbije“ i otvaranje istoimene izložbe upriličeno je danas u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu povodom obeležavanja 75 godina diplomatskih odnosa između Meksika i Srbije.
Digitalni portal i izložbu su organizovali Univerzitetska biblioteka i Ambasada Meksika u Beogradu, u saradnji sa Udruženjem za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat. Izložba će biti otvorena do 23.11.2021, a zatim će biti prikazivana u institucijama širom Srbije.
Digitalni portal prezentuje 353 članka iz istorijske štampe Srbije o Meksiku u periodu od 1844. do 1953. godine, a na izložbi su na panoima predstavljeni najzanimljiviji članci sa ovog portala. Izložbu takođe čini i stara, retka i antikvarna knjiga o Meksiku, čiji je najveći deo preuzet iz Zbirke Meksika Muzeja knjige i putovanja Udruženja Adligat.
„Najstariji članak je iz 1844. godine, što je i za nas bilo veliko iznenađenje, ali kada sve sagledamo, zaključujemo da 75 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Meksika koje ove godine slavimo predstavljaju samo krunu odnosa koji su već postojali“, kaže Sofronijević.
Materijali prezentovani na portalu ukazuju na bogatstvo ovih veza kroz raznovrsnost devet tema u koje su svrstani prezentovani članci – one pokrivaju gotovo sve aspekte društvenog života jedne zemlje, od privrede, preko obrazovanja, pa sve do spoljne i unutrašnje politike.
Ambasador Meksika u Srbiji Karlos Isauro Feliks Korona istakao je ovom prilikom da je današnja postavka veoma važna i da predstavlja jedno veliko blago koja reprezentuje odnose između Srbije i Meksika koje smo toliko godina gajili.
„Želim da istaknem da tokom ovih 75 godina neprekidnih diplomatskih odnosa Meksiko gaji veliko prijateljstvo prema Srbiji… Od kada je Meksiko uspostavio svoju ambasadu u Srbiji, nikada, ni u jednom trenutku, nije zatvorio svoja vrata“, istakao je Korona.
Profesor Adam Sofronijević rekao je da su članci predstavljeni na ovoj izložbi lep pokazatelj bogatstva odnosa Srbije i Meksika koji sežu još u 19. vek.
Događaju je prisustvovao i bivši ambasador SR Jugoslavije u Meksiku Dušan Vasić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala