- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lukašenko: Boriti se protiv migranata tenkovima - ucena

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je povodom situacije s migrantima na granici s Poljsko da boriti se protiv izbeglica tenkovima predstavlja ucenu.

„U savremenom svetu hvatati se za oružje je ravno smrti, samoubistvu, složićete se. Posebno u centru Evrope, i protiv Belorusije. Upravo su na tom komadu zemlje u centru svi ratovi počinjali, odatle je sve počinjalo. Zar istorija ničemu ne uči?“, rekao je Lukašenko u intervjuu za časopis „Nacionalna odbrana “.

Prema njegovim rečima, boriti se danas protiv migranata tenkovima predstavlja ucenu.
„Boriti se danas protiv migranata ‘leopardima’ (tenkovi)? Izvinite, mi smo vojnici, shvatamo šta znači voditi rat s tim nesrećnim ljudima na granici s Poljskom, protiv Belorusije, dovoziti kolone tenkova. To je ili neka vežba ili ucena “, rekao je beloruski predsednik.

Migrantska kriza

Podsetimo, Litvanija, Letonija i Poljska u poslednje vreme govore o sve većem broju ilegalnih migranata koje privode na granici sa Belorusijom, optužujući Minsk je pokretač krize.
Minsk to odlučno demantuje, a beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ranije je napomenuo da Minsk više neće ograničavati priliv ilegalnih migranata u zemlje Evropske unije, jer zbog sankcija Zapada „za to nema ni novca ni snage“.
Zbog situacije na granici poljski predsednik je u pograničnim oblastima uveo vanrednu situaciju, a granicu obezbeđuju vojska i policija.
U ponedeljak su migranti na granici pokušavali da pređu na silu.
Oni su pokušali da savladaju bodljikavu žicu, a graničari su upotrebili suzavac. Predstavnik poljske granične straže izjavio je da beloruske snage bezbednosti nisu uputile kolonu od nekoliko hiljada migranata na prelaz sa Poljskom, već ka zelenoj granici.
Zbog situacije sa ilegalnim migrantima koji pokušavaju da iz Belorusije uđu u Poljsku, u Varšavi će se u utorak održati vanredna sednica parlamenta o krizi na granici.
Poljski vojnici sa migrantima na granici sa Belorusijom - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
SVET
„Leopardima“ na migrante: Šta stoji iza jačanja vojnog prisustva NATO-a na granici ka Belorusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala