- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ispituju potencijalno ratište: Rusija otkrila svrhu američkih manevara na Crnom moru

CC BY 2.0 / U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Justin Stumberg / Američki brodovi "Porter" i "Maunt Vitni" na vojnim vežbama na Crnom moru
Američki brodovi Porter i Maunt Vitni na vojnim vežbama na Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
Pratite nas
Amerika i njeni saveznici izvode vežbe na Crnom moru radi proučavanja potencijalnog bojnog polja u slučaju da Kijev pripremi vojnu operaciju na jugoistoku Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Ministarstvo upozorava da Sjedinjene Američke Države preduzimaju neplanirane korake u cilju stvaranja multinacionalne grupe oružanih snaga u neposrednoj blizini granica Rusije.
Konkretno, u saopštenju se precizira da se u vodama Crnog mora trenutno nalazi razarač sa navođenim raketnim oružjem „Porter“, tanker „Džon Lenthal“, komandni brod mornarice SAD „Maunt Vitni“, kao i da su dva američka strateška bombardera B1-B izvela letove iznad Crnog mora na udaljenosti oko 100 kilometara od ruske granice.

„Brodovi američke mornarice stigli su zbog učešća u multinacionalnoj vežbi koju u području Crnog mora izvodi združena komanda Oružanih snaga SAD u Evropi. Pored toga što je u vežbi osim američke mornarice planirano učešće taktičke, patrolne i strateške avijacije, kao i kontingenata Oružanih snaga Bugarske, Gruzije, Rumunije, Turske i Ukrajine, u toku je proučavanje potencijalne zone ratnih dejstava u slučaju da Kijev priprema vojno rešenje na jugoistoku Ukrajine“, upozorava Ministarstvo.

Prema navodima ruskog vojnog resora, aktivnosti američke mornarice predstavljaju destabilišući faktor na Crnom moru, a jedan od ciljeva je vojno osvajanje Ukrajine.

Pod budnim okom Crnomorske flote

Međutim, ruska Crnomorska flota preduzima brojne mere za kontrolu aktivnosti američke mornarice u vodama Crnog mora, dodaje Ministarstvo.
„Ruske Oružane snage neprekidno posmatraju i prate situaciju“, ističe se u saopštenju.
Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio da je Amerika zainteresovana za stvaranje pomorskih baza u Rumuniji i Bugarskoj, što predstavlja direktno kršenje Osnivačkog akta Rusija-NATO. Kako je rekao vežbe NATO-a na Crnom moru povezane sa željom Amerike da pojačava politiku obuzdavanja Rusije.
Američki brodovi Porter i Maunt Vitni na vojnim vežbama na Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2021
RUSIJA
Krim poručuje Americi: Ne stvarajte tenzije u Crnom moru ili očekujte „uzajamnu posetu“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala