- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Gasprom“ ispunjava obaveze: Aktivno upumpava gas u svoja skladišta u Evropi

© Sputnik / Ilja Pitaljev / Uđi u bazu fotografijaSnabdevanje gasom kroz Tursku ne podrazumeva dostavljanje gasa do krajnjeg korisnika, kao što je planirano „Južnim tokom“, već do same granice, i to po principu „uzmi ili plati”
Snabdevanje gasom kroz Tursku ne podrazumeva dostavljanje gasa do krajnjeg korisnika, kao što je planirano „Južnim tokom“, već do same granice, i to po principu „uzmi ili plati” - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
Pratite nas
„Gasprom“ je u poslednjih nekoliko dana ponovo počeo aktivno da pumpa gas u svoja skladišta u Evropi, pokazuju podaci „Gas Infrastructure Europe“.
Nakon perioda korišćenja gasa iz jednog od svojih najvećih skladišta u Evropi – Haidah u Austriji, „Gasprom“ je u periodu od 6. do 7. novembra upumpao u njega 8,1 milion kubnih metara gasa.
Pored toga, ruski gasni gigant je u istom periodu sa više od osam miliona kubnih metara gasa dopunio skladište Jemgum u Nemačkoj, kao i otprilike 7,35 miliona kubnih metara gasa iz skladišta Rehden.
Jedno od skladišta „Gasproma“ u Nemačkoj, Katarina, još uvek ne dopunjava i ne uzima gas.
Kako se navodi, „Gasprom“ takođe nastavlja pumpanje gasa u skladište Bergemer u Holandiji, koje je za dva dana popunjeno za 17 miliona kubnih metara gasa.
Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin naložio je „Gaspromu“ da nakon što se napune gasom podzemna skladišta u Rusiji, započne povećanje isporuka u Evropu.
Cene gasa u Evropi naglo su skočile poslednjih meseci. Od početka avgusta do kraja septembra cena se više nego udvostručila, a 6. oktobra dostigla je istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega je na tržištu započeo pad, ali cene i dalje premašuju granicu od hiljadu dolara.
Predsednik Rusije je nekoliko puta izjavio da je Moskva uvek bila i biće pouzdan isporučilac gasa za potrošače u Evropi i Aziji i naglasio da zemlja u punom obimu ispunjava svoje obaveze.
Gasno čvorište kompanije Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
RUSIJA
„Gasprom“ povećao tranzit gasa u EU preko Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala