- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

DNR ponovo optužuje Ukrajinu za zauzimanje sela u sivoj zoni

© Sputnik / Gennadiй Dubovoй / Uđi u bazu fotografijaLinija razgraničenja u DNR
Linija razgraničenja u DNR - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
Pratite nas
Ukrajinske snage bezbednosti zauzele su selo Staromarjevka na kontakt liniji u Donbasu, istakle su ukrajinsku zastavu i iskopale rovove, izjavila je ovlašćena predstavnica samoproglašene Donjecke Narodne Republike u kontakt grupi i ministarka spoljnih posla DNR Natalija Nikonorova.

„Ukrajinske oružane formacije su de fakto preuzele kontrolu nad tim selom, iako se nalazi u 'sivoj zoni', bilo je demilitalizovano i nije bilo ni pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, ni DNR. Sada su ukrajinske Oružane snage krenule napred, u suštini su zauzele Staromarjevku, podigle tamo svoju zastavu i nova utvrđenja, opremile rovove“, tvrdi Nikonorova.

Prema njenim rečima, rukovodstvo DNR je pokušalo da preko Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre prenese ukrajinskim vlastima da ta aktivnost mora da se prekine. Međutim, kako kažu, ti apeli su ignorisani u Kijevu.
Istovremeno, ovlašćena predstavnica DNR demantovala je da je Kijev upotrebio bespilotnu letelicu „Bajraktar“ za napade na ustanike. Kako kaže, to su dezinformacije.
„Konkretan slučaj borbene upotrebe 'Bajraktara' nije potvrđen. Prema podacima kojima raspolažemo, to su lažne informacije. Video-snimak koji je objavio generalštab ukrajinskih Oružanih snaga na kojem navodno uz pomoć turskog drona uništavaju naše položaje ne poklapa se sa našim informacijama. Ali Kijev iz nekog razloga uporno nastavlja da priča o tome“, dodala je, ističući da bi upotreba „Bajraktara“ ​za napad na Donbas mogla da se smatra povlačenjem Kijeva iz Minskih sporazuma i mera za obezbeđivanje prekida vatre.
Mediji su nedavno pisali da su Oružane snage Ukrajine zauzele selo Staromarjevka koje se nalazi na kontakt liniji u Telmanovskom rejonu. Kasnije su vlasti DNR saopštile da više od 30 stanovnika sela čine ruski državljani. Sa svoje strane, pres-centar 93. brigade ukrajinskih snaga bezbednosti „Holodni jar” demantovao je navode o kontroli Staromarjevke u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala