Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Alarm na Staroj planini: Gde je nestalo Zavojsko jezero /video/

© Foto : Youtube/Plus Online/PrintscreenDrastično opao nivo vode u Zavojskom jezeru na Staroj planini
Drastično opao nivo vode u Zavojskom jezeru na Staroj planini - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
Pratite nas
Nivo vode u Zavojskom jezeru na Staroj planini drastično je smanjen zbog proizvodnje struje i suše, toliko da je na mestu gde je proletos bilo duboko 20 metara, danas pustoš. Ekolozi i ljubitelji prirode smatraju da je to posledica prekomernog rada hidroelektrane Pirot i da ugrožava bezbednost građana, biljni i životinjski svet.
Iz vode su počele da izranjaju zidine davno potopljenih sela. Vlasnici okolnih vikendica su zabrinuti.
„Tužno, nema gde da se peca, nema gde da se leti kupa na jezeru. Ljudi su prestali i da dolaze, celog leta nije bilo nikog“, kaže Miroslav Ćirić iz vikend-naselja Padinje.
Ekolozi ne spore da je jezero sagrađeno za proizvodnju struje, ali smatraju da se mora poštovati priroda i bezbednost ljudi.
„Do tog rešenja treba doći dogovorom. Najvažniju ulogu vidim u lokalnoj samoupravi i inspekcijskim organima koji moraju da vide šta može, a šta ne i da se sve uvede u normalni tok koji tražimo u Pirotu – vršni neekonomski način rada. To će spasiti Pirot, bezbednost građana i Zavojsko jezero“, kaže Aleksandar Panić iz pokreta „Odbranimo reke Stare planine“.
Lokalna samouprava Pirota uputila je apel svim nadležnim institucijama da se preispita ispuštanje velike količine vode iz jezera u reku Nišavu. Odgovorila je jedino vodoprivredna inspekcija.
„Tu se zaključilo da se posluje u skladu sa vodnom dozvolom i da se svi zakoni poštuju. Ali sa druge strane mi smo, nažalost, imali i dva nemila događaja, smrtna slučaja utapanja u reci Nišavi u toku zime“, navodi Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota.
U javnom preduzeću „Đerdap“, u čijem je sastavu elektrana u Pirotu, kažu da posluju isključivo po zakonu.
„U ovom trenutku kota Zavojskog jezera je oko 22 metra iznad minimalne kote. Možemo govoriti samo o ispravnom radu hidroelektrane Pirot, a nikako o nekontrolisanom pražnjenju“, ističe Dragan Maksimović, direktor JP „Đerdap“.
Iako je proizvodnja struje prioritet, u EPS-u ističu da redovno pošumljavaju predeo oko Zavojskog jezera i brinu o ribljem fondu, prenosi RTS.
Biogradsko jezero u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
REGION
Zastrašujući prizor iz Crne Gore: Biogradsko jezero gotovo nestalo /video/
Biogradsko jezero - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
REGION
Nije presušilo! Razjašnjeno šta se dešava sa Biogradskim jezerom
Potopljeni manastir Dragović - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2021
DRUŠTVO
Iz jezera u Hrvatskoj izronile zidine starog srpskog pravoslavnog manastira
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala