- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Srbija i nuklearke | Energija Sputnjika

Pratite nas
Nuklearke su u žižu javnosti u Srbije dospele posle nedavne izjave predsednika države, Aleksandra Vučića da bi smo mogli postati suvlasnici pet, 10 ili 12 odsto u nuklearnoj elektrani Pakš u susednoj Mađarskoj.
Ova atomska centrala ima četiri reaktora i obezbeđuje polovinu potreba ove susedne zemlje za električnom energijom. Mađarska je, inače, sa Rusijom započela projekat izgradnje još dva reaktora.
Sam pomen nuklearki nametnuo je više pitanja: Ima li Srbija novca za jednu takvu investiciju? Zar ne bi bilo pametnije graditi svoju nuklearku? Šta će biti sa moratorijumom (uvedenim u vreme bivše SFRJ, posle nesreći u nuklearnoj elektrani Černobilj)? Kako ćemo ulaziti u priču o nuklearkama kada nemamo kadrove?
Sve ovo dešava se u vreme energetske krize, koja je pokazala da obnovljivi izvori energije (OIE) još nisu dorasli izazovu zamene fosilnih goriva i svetskog ekološkog samita u Glazgovu — COP26, gde je, uostalom pitanje nuklearki istakao u svom izlaganju i srpski predsednik.
O atomskim centralama, da li ih, gde, kada i kako graditi, da li ulagati u kapacitete u inostranstvu (ovo nije prva ideja pre nesreće u Fukušimi čula se inicijativa da se kupi udeo u bugarskoj nuklearki Belene, od čije se gradnje, u međuvremenu, izgleda odustalo), treba li poput Rumuna ući u priču o malim, modularnim nuklearkama (projekat dogovoren onomad sa SAD) ili čekati da zažive nuklearne elektrane sa tehnologijom hladne fuzije... teme su o kojima u „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa članovima Akademije inženjerskih nauka Srbije (AINS), dr Miodragom Mesarevićem i dr Ilijom Plećašom.
Mesarević je generalni sekretar Srpskog komiteta Svetskog saveta za energiju, a Plećaš predsednik Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Nuklearni objekti Srbije”.
Energija Sputnjika, 08.11.2021.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala