Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Raste nervoza na Zapadu: Srbi mogu da očekuju radikalizaciju — nije isključena ni sila

CC BY 2.0 / Mantas Lang / Srbija, SAD, EU - ilustracija
Srbija, SAD, EU - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
Pratite nas
Vreme ne radi za koncepte i ciljeve koji bi trebalo da dovedu do centralizovane BiH i ulaska u NATO, kao i do potvrde državnosti Kosova, a time bi se završio proces uključenja regiona u zapadnu sferu uticaja. Zbog promene globalnih okolnosti, nervoza na Zapadu je porasla i sada možemo da očekujemo radikalizaciju, kaže diplomata Zoran Milivojević.
Nedavna sednica Saveta bezbednosti UN koja je bila posvećena situaciji u Bosni i Hercegovini, prema mišljenju našeg sagovornika, prvi put se završila kompromisnom rezolucijom, koja je ujedno odraz realnog stanja u BiH.
On podvlači da na snazi ostaje otvoreno pitanje statusa visokog predstavnika, kojeg je imenovala Kvinta bez saglasnosti Saveta bezbednosti.

Zapad na korak od oštrije politike

Kristijan Šmit, smatra on, ostaje i bez legaliteta i bez legitimiteta, dok Republika Srpska i dalje čuva svoju poziciju.

„Ulazimo u oštriju varijantu onoga što smo imali, zato što se potvrdilo činjenično stanje. Suprotstavljene su pozicije Republike Srpske i onog drugog dela Bosne i Hercegovine sa izuzetkom hrvatskog naroda, ali ostaju suprotstavljene strane i velikih sila. Sa jedne strane, vidimo zapadni deo na čelu sa zemljama Kvinte, a sa druge strane su Rusija i Kina. One su i ovaj put pokazale da neće odustati od principijelnog stava i da je to otprilike još jedan elemenat u mozaiku koji nam sugeriše zaključak da ćemo u narednom periodu po pravilu imati takvo ponašanje na globalnoj sceni kada je reč o te dve zemlje, kaže naš sagovornik.

Milivojević naglašava da ulazimo u jedan novi period i na globalnom nivou, ali i kod nas na regionalnu planu, jer će ovo važiti ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za sve druge slučajeve gde ima otvorenih pitanja, gde su suprotstavljeni interesi ovog tipa i gde je na terenu međunarodno pravo, iza kog stoji povelja UN.

Uticaj SAD se zasniva na sankcijama

Rusija i Kina postaju odlučnije u odbrani tih standarda i normi, a dobro je što se i svet menja u tom pravcu — sve više država razume takvu poziciju i ima interes da stane iza takvog stava iz ličnih razloga.
On smatra da se ponašanje jednog dela zapadnih zemalja, a pre svih SAD, zasniva na pritisku i sankcijama, dok su za Rusiju i Kinu važni bilateralni odnosi sa Srbijom, koji su u međuvremenu dostigli dimenziju „najboljih mogućih”.
Milivojević je uveren da zapadne zemlje pokušavaju da disciplinuju Republiku Srpsku, a sve u cilju centralizacije Bosne i Hercegovine i dovođenja u pitanje ponašanja aktuelnih vlasti u Banjaluci, koja se zalaže za izvorni Dejton i u tom cilju će koristiti tri vrste mehanizama.

„Jedno su direktni politički pritisci i to je ono što zemlje Kvinte sada pokazuju u vidu najnovijih izjava američkih predstavnika za ovaj region. Koristiće se svi oni međunarodni mehanizmi koji postoje na terenu, kao što je i sâm visoki predstavnik, bez obzira što nema legitimitet i legalitet. Oni ga neće pomerati i dovoditi u pitanje. I treće je ono što pružaju unutrašnji politički odnosi, što smo videli u slučaju glasanja u Skupštini Republike Srpske i ono što je Gabrijel Eskobar otkrio baš onako ’slučajno‘, da je direktno intervenisao preko nekih opozicionih lidera, objašnjava naš sagovornik.

Vrlo brzo novi pritisci

On smatra da nivo nervoze na zapadu raste, jer tamošnji lideri shvataju da se globalna politička situacija promenila i u tim okolnostima nam preti radikalizacija. Ako to nije išlo metodama i mehanizmima koji su bili važeći, na jedan miran način, dodaje Milivojević, onda se ide na primenu drugih metoda.
„To su pritisci, nametanje rešenja, pa čak u nekim elementima i upotreba sile. Mi se nalazimo u situaciji kada dominacija Zapada ide silaznom putanjom, kada Amerika ima svoje probleme, ima ozbiljne rivale koji ne dopuštaju da bude autoritarna i da može da ostvari svoje strateške ciljeve. Onda se ide na kratkoročne, efikasne mere uz upotrebu svih sredstava. U tu fazu ulazi i BiH, jer u SB UN nije verifikovan visoki predstavnik, nije realizovan pokušaj da se dovede u pitanje položaj RS i onda treba očekivati drugu vrstu pritisaka i to ćemo videti vrlo brzo“, rekao je Zoran Milivojević.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala