- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Oslobođenje Kijeva – priča o surovosti „velikih“ vođa: Zelenski nazvao SSSR „bezdušnom mašinom“

© REUTERS / GLEB GARANICHPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski optužio je sovjetsko rukovodstvo za surovost prilikom oslobođenja Kijeva od nacista 1943. godine.

„Ljudski život je najdragoceniji. To je aksiom i norma za svaku državu, ukoliko je ona zaista država, a ne bezdušna mašina za koju je čovek prosto gorivo. Resurs. Mali insekt čiju smrt 'moćna' država neće primetiti. A ako se ne radi o jednom, već o 500.000 života? Zar država može da ne primeti pola miliona ljudi? Može. Mašina je ravnodušna. Ona je spremna da s lakoćom plati takvu strašnu cenu, jer postoji hir rukovodstva – da Kijev bude oslobođen za godišnjicu Oktobarske revolucije“, napisao je Zelenski na svom kanalu na Telegramu povodom godišnjice oslobođenja Kijeva od nacističkih okupatora.

Prema njegovim rečima, u kontraofanzivi Crvene armije učestvovalo je stotine hiljada meštana – „loše naoružanih i bez vojnih uniformi“.
Ti borci su „gurnuti u sigurnu smrt“, pritom nisu čak ni stavljeni u vojni registar, navodno da bi se sakrili pravi gubici, tvrdi predsednik Ukrajine.

„Oslobođenje Kijeva je priča o bezgraničnoj ravnodušnosti i surovosti 'velikih' vođa i bezgraničnom podvigu velikih boraca koji su grad oslobodili od nacista“, smatra Zelenski.

Za Zelenskog oslobođenje Kijeva – velika tuga

S tim u vezi, poslanik Vrhovne rade iz partije „Opoziciona platforma – Za život“ Vadim Rabinovič oštro je kritikovao Zelenskog zbog takvog tumačenja sovjetske istorije.

„Napisao je 'čestitku' za Dan oslobođenja Kijeva od nacista u kojoj nijednom nije pomenuo zverstva nacista u gradu, ali je zato glavni akcenat stavio na 'bezdušnost' komande sovjetskih trupa. Tekst odaje utisak da za Zelenskog (tačnije, za nepoznatog autora ovog opusa) oslobođenje Kijeva od okupatora nije praznik ili pobeda, već velika tuga“, napisao je Rabinovič na Fejsbuku.

Poslanik je nazvao tipičnim proces promene političkih stavova ukrajinskog lidera, koji se pre dve godine fotografisao na grobu svog dede sa fronta, a sada kritikuje sovjetske vlasti zbog oslobođenja Kijeva.
Sovjetske trupe oslobodile su Kijev od nacističkih osvajača 6. novembra 1943. godine. Tog dana su trupe Prvog ukrajinskog fronta pod komandom generala Nikolaja Vatutina preuzele kontrolu nad gradom i zauzele najvažnije uporište za dalje oslobađanje oblasti desne obale Dnjepra. Borbe u predgrađima su nastavljene još nekoliko dana, a kijevska ofanzivna operacija završena je 13. novembra zauzimanjem Žitomira.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala