- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Najveća američka banka predviđa drastičan skok bitkoina

© Depositphotos.com / MonsitBitkoin i blokčejn mreža
Bitkoin i blokčejn mreža - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Iz najveće američke banke „JP Morgan“ stiže predviđanje da bi bitkoin mogao dugoročno da skoči na 146.000 dolara ako volatilnost splasne i institucije počnu da ga preferiraju više nego zlato u svojim portfeljima.
To je otprilike 130 odsto više od sadašnje cene bitkoina. Ona se poslednjih nedelju dana kreće između 60.000 i 65.000 dolara.

Bitkoin kao konkurencija zlatu

„JP Morgan“ takođe smatra da se bitkoin, koji je u neku ruku redak proizvod, sve više takmiči sa zlatom kao zaštita od inflacije, odnosno kao nešto što će rasti čak i kada inflacija ruši vrednost druge imovine, piše Biznis insajder.
„Čini se da je ponovno pojavljivanje zabrinutosti od inflacije među ulagačima tokom septembra i oktobra 2021. obnovilo interes za korišćenje bitkoina kao zaštite od inflacije“, rekao je strateg „JP Morgana“ Nikolaos Panigirklogu.
„Privlačnost bitkoina kao zaštite od inflacije možda je ojačana neuspehom zlata u poslednjih nekoliko nedelja da odgovori na povećanu zabrinutost oko inflacije“, dodao je.
Inflacija je u SAD na najvišem nivou u poslednjih 13 godina i porasla je širom sveta.
Panigirklogu kao argument za to da će kriptovaluta nastaviti da se bori sa zlatom za prevlast vidi i to što milenijalci postaju sve moćniji u svetu ulaganja.
„Uzimajući u obzir koliko je veliko finansijsko ulaganje u zlato, svako takvo istiskivanje zlata kao alternativne valute podrazumeva veliki rast za bitkoin na dugi rok, rekao je sugerišući da bi dugoročna cena bitkoina mogla da naraste do 146.000 dolara“, navodi on.

Volatilnost bi morala da padne naglo

Međutim, „JP Morgan“ je rekao da bi ogromna volatilnost (stepen varijacije niza cena trgovanja tokom vremena) bitkoina morala naglo da padne da bi se cena od 146.000 dolara ostvarila, kako bi se ulagači vezani uz pravila osećali ugodno dodajući ga u svoje portfelje.
Promenjivost bitkoina trenutno je oko 4 do 5 puta veća od zlata, objavila je banka.
To bi moralo dramatično da padne pre nego što institucionalni investitori uđu u igru.
„JP Morgan“ ističe da je upravo volatilnost bitkoina velika prepreka za održivi rast cena. Dodaju kako je reputacija kriptovalute poprilično narušena tokom njenog aprilskog i majskog skoka i pada.
„JP Morgan“ zapravo smatra da je volatilnost još uvek toliki problem da je poštena cena bitkoina u ovom trenutku zapravo oko 35.000 dolara.
Ipak, banka je rekla da volatilnost tokena trenutno pada i da cena od 73.000 dolara izgleda razumno za sledeću godinu.

Realno izgleda i rast i pad

Međutim, bitkoin je krajnje nepredvidiv. Rast iznad 146.000 dolara izgleda potpuno moguć, s obzirom na dobit bitkoina od više od 340 odsto u prošloj godini. No, još jedan pad na manje od 30.000 dolara, što se videlo ovog leta, takođe je mogućnost, kažu u banci.
U svakom slučaju, „JP Morganovi“ globalni tržišni stratezi izgledaju optimistični u pogledu kriptovaluta.
„Nema sumnje da su kriptovalute i digitalna imovina, šire gledano, nova klasa imovine i stoga u višegodišnjem strukturnom uzlaznom trendu“, rekli su.
Možda bolje uložiti u itirijum nego u bitkoin
Inače, iz „JP Morgana“ smatraju da bi investitori u kriptovalute u svojim portfolijima trebali da drže itirijum umesto bitkoina, jer blokčejn ima više namena.
Analitičari „JP Morgana“, predvođeni tržišnim strategom Nikolaosom Panigirikloom, naime, misle da bi rastuće kamate mogle da predstavljaju problem za bitkoin, baš kao što čine i za zlato.
Iako se bitkoin sve više kotira kao konkurencija zlatu, treba uzeti u obzir da centralne banke delom sveta smanjuju svoju potporu ekonomijama u nastojanju da se smanji inflacija. To znači da će kamatne stope i prinosi na obveznice početi da rastu, piše Blic biznis.
S obzirom na to, „JP Morgan“ je rekao da bi investitorima možda bilo bolje ulagati u itirijum, drugu najveću kriptovalutu na svetu, koja radi na tom blokčejnu. Drugim rečima, ima mnogo više namena od bitkoina i prinos bi mogao biti veći.
Suvenirnaя moneta s logotipom kriptovalюtы bitkoin - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Bitkoin oborio rekord
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala