- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šta su Britanci pisali o ruskom brodu koji im je bio „za petama:

© AP Photo / Andrew Milligan/PAEl portaviones Queen Elizabeth
El portaviones Queen Elizabeth  - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
Pratite nas
Ruski izviđački brod „Kildin“ koji je, prema medijskim navodima pratio britanski nosač aviona „Kraljica Elizabeta“ tokom prve plovidbe udarne grupe nosača aviona Velike Britanije, ima moćan izviđački potencijal, piše „Tajms“.

Prema mišljenju stručnjaka, ruski brod je opremljen uređajima za prisluškivanje i sposoban je da presreće poruke sa britanskog nosača aviona.

Kako je rekao stručnjak za mornaricu H. I. Saton, iako je „Kildin“ star 50 godina, „mali brodovi poput njega kriju u sebi moćan izviđački potencijal“.
„Iako je pre pet decenija prvobitno smatran istraživačkim brodom, 'Kildin' se sada korsti za elektronsko izviđanje“, dodao je ekspert.
U isto vreme, Saton ističe da ga ne iznenađuje što je ruski izviđački brod odlučio da „prati“ udarnu grupu nosača aviona. Kako kaže, ta priča je neobična zbog činjenica da su „dokazi o tome isplivali na društvenim mrežama“.
Podsetimo, vojni sajt „Hisuton“ naveo je u nedelju da ruski izviđački brod prati britansku grupu brodova na čelu sa nosačem aviona „Kraljica Elizabeta“ koja se nalazi u blizini obala Omana u Arapskom moru.
Kako pokazuju snimci evropskih satelita, vojni brod, navodno ruski „Kildin“, primećen je 1. novembra nakon što je isplovio iz luke Maskat. Na sajtu su objavljene fotografije broda u luci Maskat, pored holandske fregate „Evertsen“ koja je deo britanske grupe brodova. Nakon što je holandski brod isplovio 1. novembra, i ruski brod je istog dana napustio luku.
Ministarstvo odbrane Rusije za sada nije komentarisalo ovu vest.
Ranije su se na društvenim mrežama pojavile fotografije, navodno, ruskog broda kako prolazi kroz Bosfor na putu za Sredozemno more.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala