- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Rusija spremna na konstruktivan dijalog sa nemačkim rukovodstvom

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaRuski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na forumu „Potsdamski susreti“
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na forumu „Potsdamski susreti“  - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
Pratite nas
Rusija je spremna na konstruktivan rad sa rukovodstvom Nemačke nezavisno od njegove partijske pripadnosti, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u obraćanju učesnicima 26. sastanka rusko-nemačkog foruma „Potsdamski susreti“ koji se odvija u Moskvi.

„Berlin ostaje važan međunarodni partner za Moskvu. Uvek smo otvoreni za konstruktivan dijalog sa nemačkim rukovodstvom bez obzira na njegov partijski i lični sastav“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, Rusija je zainteresovana za izgradnju stabilnih odnosa zasnovanih na uzajamnom poštovanju. Računamo na recipročan stav, dodao je on.
Šef ruske diplomatije je istakao da je forum značajna platforma za razmenu mišljenja istaknutih predstavnika političkih, poslovnih i javnih krugova Rusije i Nemačke o širokom spektru pitanja.
Uveren sam da će ovaj sastanak doprineti razvoju rusko-nemačkih veza u oblasti javne diplomatije i obogatiti bilateralnu agendu svežim idejama i inicijativama, ocenio je Lavrov.

Šansa za nov početak u rusko-nemačkim odnosima

S tim u vezi, predsednik nevladine organizacije „Nemačko-ruski forum“ bivši premijer nemačke države Brandenburg Matias Placek, koji takođe učestvuje na konferenciji, naveo je da bi Moskva i Berlin trebalo da rade na pobošljanju odnosa. Kako kaže, to je moguće, uprkos poteškoćama.
„Moramo da težimo novom početku i da radimo na tome da se ponovo zbližimo“, smatra nemački političar i dodaje da će to biti težak put, jer su odnosi dveju zemalja u dubokoj krizi.
I nekadašnji šef Evropskog parlamenta bivši kandidat za kancelara iz Socijaldemokratske partije Nemačke Martin Šulc misli da postoje šanse za poboljšanje odnosa pri sledećoj federalnoj vladi.
„Imamo različita politička stanovišta, ali mogu da se traže zajednički putevi“, smatra on.
Sa svoje strane, poslanik partije Levice i bivši šef Odbora za energetiku nemačkog Bundestaga Klaus Ernst podsetio je da se 62 odsto nemačkih građana zalagalo za bliže odnose sa Rusijom. Prema njegovim rečima, Evropa u spoljnoj politici treba da ide svojim putem zajedno sa Moskvom.
Socijaldemokrate, Zeleni i liberali pregovaraju o stvaranju nove vladajuće koalicije u Nemačkoj. Ukoliko ove tri stranke postignu dogovor Nemačka će, nakon 16. godišnje vladavine Angele Merkel, ponovo dobiti socijaldemokratsko vođenu vladu.
Angela Merkel se obraća poslanicima u Bundestagu - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
SVET
Merkelova: Sa Rusijom neophodan dijalog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala