- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kako da pri kupovini stana spustite cenu kvadrata i do 500 evra

© Sputnik / Lola ĐorđevićPogled na Beograd
Pogled na Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
Pratite nas
Stanovi u Srbiji nikada nisu bili skuplji. U pojedinim delovima Beograda kvadrat košta i do 9.000 evra, po centralnim zonama u proseku oko 2.600, ali stručnjaci kažu da je cenu lako i spustiti. Kako tvrde, caka je nekoliko, samo ih treba znati.
Istina jeste da cenu uvek diktiraju ponuda i tražnja, i upravo taj odnos jeste i odgovor na pitanje otkud kontinuirani rast cene kvadrata koji već dugo gledamo. Tražnja jednostavno raste, građani stanove kupuju i za keš, ali i kredite koji nikada nisu bili jeftiniji, a to zajedno gura i ponudu, odnosno investitore koji grade sve više.
Ipak, razlika u kvalitetu gradnje postoji, a nisu ni svi investitori jednako ažurni u poštovanju različitih propisa gradnje. I tu upravo može i biti ključ za spuštanje cene kvadrata, kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

„Ponuda i potražnja diktiraju cenu, a kod nas je i lokacija uvek ključna. Ipak sa investitorom treba pregovarati i oko cene se pogađati“, rekao je Rodić.

„Kako objašnjava, vrlo je važno pre nego se upustite u dublje pregovore oko cena proveriti dozvole. Potom je potrebno proveriti kvalitet gradnje i standarde kakvi vam se prodaju i kako su navedeni u opisu i projektu. Pasoš energetske efikasnosti takođe može da vam uštedi velike pare, ali i instalacije, keramika, stolarija“, kaže Rodić i nastavlja:

„Ako sve nije onako kako vam se nudi, onda spuštate cenu. I može to da ide i do 500 evra na 2.800. Jer nije isto da vam prodaju špansku keramiku, a zapravo nije ta. Okrenete pločicu, pa na nju kapnete mastilo. Ako upije, bacajte! Ako ostane na površini, to je dobro ispečena i kvalitetna keramika“, kaže Rodić.

Posmatrajući podatke od juna do septembra ove godine u Beogradu je zabeleženo najveće poskupljenje, i to u novogradnji – gotovo za trećinu, dok je u starogradnji poskupljenje u odnosu na treći kvartal 2019. godine bilo 19 odsto, prenosi Blic biznis.
Cene stanova u Novom Sadu su veće od 19 do 23 procenata. U Nišu je novogradnja poskupela sa petinu, a starogradnja za čak 27 odsto.
U Kragujevcu je ovog septembra stan u starogradnji bio skuplji za 14 odsto nego u isto vreme 2019. godine.
Stan - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
Cene stanova u Srbiji divljaju, kvadrat skuplji i za 250 evra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala