- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Iza vrata „susreta džinova“: Amerika menja retoriku — Eskobar iznenadio Dodika i čuo jasan stav

© AP PhotoSastanak srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika i zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara
Sastanak srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika i zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara  - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
Pratite nas
Gabrijel Eskobar na sastanku sa Miloradom Dodikom nije pretio sankcijama, nego je fokus stavio na ekonomske inicijative i mir u regionu. Ono što je mogao čuti je nepokolebljiv stav RS: Ustav ćemo poštovati, ali ne i prihvatiti faktičko stanje u BiH postignuto pravnim nasiljem visokih predstavnika.
Sastanak Milorada Dodika sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD bacio je u drugi plan sastanke sa druga dva člana Predsedništva BiH. O njemu će Eskobar reći da je reč o sastanku koji su svi čekali, a Dodik precizirati: U odnosu na one sa Džaferovićem i Komšićem, ovo je bio razgovor džinova.
O tome šta se dešavalo iza zatvorenih vrata, te sa kakvim očekivanjima je Gabrijel Eskobar došao u Bosnu i Hercegovinu, a sa kakvim će je napustiti, razgovaramo sa Radovanom Kovačevićem, savetnikom srpskog člana Predsedništva BiH.
Pitanje o argumentima Eskobara, na kojima polaže pravo na ovakvu vrstu intervencionizma, posle sastanka postalo je izlišno. Eskobar, tvrdi Kovačević, nije nastupio ni sa kakvom grubošću, a priča o sankcijama koja je pratila njegove javne nastupe nije se našla na stolu. Na Dodikovo pitanje, kaže Kovačević, Eskobar je rekao da smatra da sankcije nisu najbolje rešenje i da je to nešto što može da remeti ekonomski napredak ovih prostora, koji je od suštinskog značaja.

Eskobar i Dodik — nova retorika

Teme razgovora su se, navodi Kovačević, kretale od namera RS da zaštiti Ustavom zagarantovana prava, do povratka oduzetih nadležnosti i čuvanja mira u Bosni.

„Milorad Dodik je ponovio da će RS poštovati važeći Ustav BiH, ali da ne može pristati na faktičko stanje u BiH koje je postignuto međunarodnim pravnim nasiljem visokih predstavnika i njihovih grubih intervencija u politički sistem u BiH, kao i nasiljem Ustavnog suda koji sa troje stranih sudija i dvojicom sudija Bošnjaka konstantno preglasa Srbe i Hrvate. To su stvari koje RS ne planira više da toleriše.

Gabrijel Eskobar je, kaže Kovačević, upoznat sa postupcima koje RS planira da uradi u narednom periodu kako bi zaštitila ustavnu poziciju i vratila ono što joj po Ustavu pripada.
„Dodik je rekao da će RS povući saglasnost koju je nekada, pod velikim pritiskom, dala za formiranje Oružanih snaga BiH, ali i da je spreman da dozvoli jedan vremenski period za razgovore u pokušaju da se dođe do rešenja koje bi moglo biti prihvatljivo za sve. Ukoliko ne bi došlo do dogovora, RS bi formirala svoju Vojsku. O svim drugim stvarima, fiskalnom sistemu i pravosuđu, ići ćemo u Narodnu skupštinu RS i veoma jasno završiti procedure.“
O razumevanju Eskobara za sve stavove Republike Srpske nema govora, ali činjenica je, navodi Kovačević, da su oni potpuno pogrešno bili informisani.
„Posle jasno izrečenih stavova Milorada Dodika, situacija se polako menja.“

Kakva je to ekonomija?

O inicijativi da se BiH priključi Otvorenom Balkanu, kao i reakciji predstavnika bošnjačkog konstitutivnog naroda koji su u tome prepoznali nekakvo srpsko povezivanje i srpski svet, Dodik je takođe upoznao Eskobara.

„Dodik je naglasio da RS nikada nije bila zatvorena za ekonomske inicijative ne samo u regionu, nego i u BiH, da je uvek glasala za sve ekonomske projekte u BiH, ali da su nažalost veoma često takvi projekti u RS bivali blokirani iz Federacije. Dodik je upoznao Eskobara sa činjenicom da je preko dvesta odluka o koncesijama doneseno u Federaciji BiH i da RS nikada nije pravila problem, dok značajnu regionalnu inicijativu hidroelektranu ’Buk Bijela‘, koja bi zajedničkom investicijom Republike Srbije i Republike Srpske trebalo da bude realizovana — Bošnjaci blokiraju. Predsednik je pitao: Kakva je to ekonomija i kakva je to priča o ekonomiji?

Kada je reč o visokom predstavniku, stavovi su jasni, kaže Kovačević. Kratko je spomenuto da se stav RS po tom pitanju neće promeniti.

Važan konsenzus svih političkih činilaca u RS

Razgovor Gabrijela Eskobara sa omladinskim aktivistima bio je uvod u sastanke sa članovima Predsedništva BiH. Na pitanje koliko ovaj silazak u civilni sektor, kao i priznanje da ima komunikaciju sa opozicijom u RS razobličava ne samo namere SAD, već i poslušnike u BiH, Kovačević kaže da su se poklopila priznanja Eskobara da ima određenu komunikaciju sa određenim političkim predstavnicima u RS, sa izostankom opozicije RS na glasanju povodom odluke o vetu koju je doneo Milorad Dodik.

„Na ovaj način opozicija RS je omogućila Bošnjacima da donose odluke na štetu RS i da preglasavaju RS. To su stvari koje imaju za nameru da oslabe pozicije RS i generalno srpskog naroda. Mi u svakom mogućem trenutku pozivamo predstavnike opozicije RS da budemo jedinstveni po ključnim pitanjima. Pred RS su značajni dani. Ovo je istorijski period u kojem RS ima jasnu, nedvosmislenu nameru da se bori za svoju poziciju, ustavni položaj i da vrati nadležnosti koje joj po Ustavu pripadaju.

Rezimirajući značaj sastanka zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD sa srpskim članom Predsedništva BiH, Kovačević kaže da je stav RS nepromenjen — u BiH se stvari mogu rešavati samo unutrašnjim dijalogom. Nešto drugačije misle, dodaje, predstavnici bosanskog konstitutivnog naroda, koji poput Albanaca na Kosmetu očekuju da neko drugi sa strane reši njihove probleme i ispuni očekivanja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala