- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Helikopteri ─ ponos Rusije: Planirana proizvodnja oko 360 letelica godišnje

© Sputnik / Ramilj Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaHelikopteri Rusije
Helikopteri Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
Pratite nas
Holding „Helikopteri Rusije“ (deo državne korporacije „Rosteh“) planira da do 2025. godine proizvede i isporuči više od 1.100 helikoptera, izjavio je generalni direktor holdinga Andrej Boginski na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
„U narednih pet godina postavili smo ciljeve da povećamo naše glavne pokazatelje. Od 2021. do 2025. godine planiramo da proizvedemo i isporučimo više od 1.100 helikoptera na domaćem i stranom tržištu. Istovremeno, već do 2023. godine udeo civilnih proizvoda će premašiti 50 odsto“, rekao je Boginski.
Prema njegovim rečima, holding bi mogao da proizvodi oko 360 helikoptera godišnje.

Sa svoje strane, Putin je istakao da se Rusija oduvek ponosila izgradnjom helikoptera, kao i da se sada osam hiljada ruskih letelica koristi u 100 zemalja sveta.

Istovremeno, direktor je izvestio Putina da holding radi na helikopteru sa jednim motorom koji može da koristi i elektromotor.
To je za sada model, ali očekujemo da će posle 2030. godine postati realnost, objasnio je Boginski, dodajući da je do sada realizovan 20. minutni let što nije dovoljno da bi bio komercijalno uspešan. S tim u vezi, istakao je da će helikopter sa jednim motorom može da se koristi za najmanje sedam namena.
Istovremeno, direktor „Helikoptera Rusije“ rekao je da su Moskva i Peking potpisali ugovor o zajedničkoj proizvodnji teškog helikoptera.
„Tokom Vaše posete Pekingu 2016. godine, potpisan je međuvladin sporazum. Intenzivni pregovori traju od 2008. godine, a ugovor smo potpisali 25. juna ove godine", rekao je on, obraćajući se ruskom lideru.
Teški helikopter Mi-26 i višenamenski helikopteri Mi-8 na vazdušnoj paradi povodom Dana pobede u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
RUSIJA
Ruski helikopteri će dobiti jedinstven sistem zaštite
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala