- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ukradene lozinke devet organizacija širom sveta - meta Pentagon

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaVirus-iznuđivač napada informacione sisteme
Virus-iznuđivač napada informacione sisteme  - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
Pratite nas
Najmanje devet organizacija širom sveta hakovano je u osetljivim sektorima, a na meti su se našla i odeljenja Ministarstva odbrane SAD, saopštila je kompanija za sajber bezbednost.
Prema navodima firme „Palo Alto Netvorks“, grupa hakera skenirala je u septembru i oktobru najmanje 370 servera širom SAD. Skeniranja su bila „u velikoj meri neselektivne prirode“, saopštila je kompanija, a ciljane su institucije od obrazovnih do servera povezanih sa američkim Ministarstvom odbrane.
Kompanija nije precizirala koje su tačno organizacije bile hakovane, ali je navela da su povezane sa industrijama koje se odnose na tehnologiju, odbranu, zdravstvo, energetiku i obrazovanje, prenosi RT.
Potpredsednik kompanije zadužen za obaveštajne podatke Rajan Olson rekao je za Si-En-En da je „devet žrtava deo očigledno veće špijunske kampanje“.
Olson je rekao da su hakeri ukrali lozinke od ciljanih organizacija u nadi da će zadržati dugoročan pristup njihovim mrežama.
Si-En-En je javio da američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) i Agencija za sajber i infrastrukturnu bezbednost (CISA) prate aktivnosti hakera, kao i da je NSA pomogla „Palo Alto Netvorks-u“ da analizira pretnju. NSA i CISA su odbile da komentarišu identitet hakera, navodi kanal.
Sajber kriminalci širom sveta uspeli su uspešno da provale u sisteme više velikih korporacija i vladinih agencija poslednjih godina, zahtevajući otkupninu za osetljive podatke ili pokušavajući da ih prodaju na dark netu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala