- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Da li znate šta znači „aliluja“?

© Sputnik / Lola ĐorđevićKrst u ruci
Krst u ruci - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
Pratite nas
Reč „aliluja“ je slavoslovni usklik koji na hebrejskom znači „hvalite Boga“ ili „Hvalite Gospoda“ (allelu – hvalite i ja ili jah – skraćeni oblik za neizrecivo ime Jahve). On je iz Psalama i iz njegove upotrebe u judejskom bogosluženju hrama i sinagoge prešlo u Novi Zavet i liturgijsku praksu vaseljenske Crkve.

Slavoslovni uzvik i poklič

U Otkrivenju Jovanovom ga susrećemo četiri puta, uvek u smislu slavoslovljenja i uvek u veoma očiglednom liturgijskom okviru (Otkr. 19, 1.3.4.6: „I posle ovoga čuh kao glas silni naroda mnogoga na nebu gde govori: Aliluja! Spasenje i slava i čast i sila Bogu našemu... I ponovo rekoše: Aliluja!... i pokloniše se Bogu koji sedi na prestolu, govoreći: Amin! Aliluja!... I čuh kao glas naroda mnogoga, i kao glas voda mnogih, i kao glas gromova silnih, gde govore: Aliluja! Jer se zacari Gospod Bog Svedržitelj. Radujmo se i veselimo se i dajmo slavu Njemu...“).
„Aliluja“ je, u skladu sa svojim gramatičkim smislom i svojom biblijskom prošlošću, u hrišćanskom predanju najšire upotrebljeno kao slavoslovni uzvik, kao neka vrsta radosnog pokliča, ili pozdrava, ili kao podsticaj na hvalu Bogu, prenosi portal Novosti magazin.
Takođe, „Aliluja“ je na neki način i vrsta pobedničkog pokliča i pretpostavlja rat protiv suprotstavljenih demonskih sila i njegov srećan završetak. Dakle, povezan je sa sudom Božijim nad grešnim svetom.
U zapadnoj tradiciji aliluja je posebno obeležje uskršnje liturgije.
Dečaci na Kosovu sa srpskim zastavama - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2020
Najčudnija muška imena u Srbiji: Roditelji ih daju deci ne znajući njihovo pravo značenje i poreklo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala