- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Život nije nastao na Zemlji, nego na Marsu?

© NASANasin rover „Oportuniti“ na Marsu
Nasin rover „Oportuniti“ na Marsu - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2021
Pratite nas
Neki naučnici veruju da je život, umesto na Zemlji, zapravo počeo na Marsu, a nadaju se da će na uzorcima materijala sa te planete pronaći ostatke DNK koji bi potvrdili njihovu teoriju.
Zagovornici panspermije, hipoteze da život postoji u celom univerzumu, kažu da je njihova teorija zasnovana na proučavanju dve planete – Zemlje i Marsa. Iako niko sa sigurnošću ne zna gde je i kako tačno počeo život, o teorijama se može raspravljati na osnovu onoga što do sada znamo o životu na Zemlji kroz fosilne i ugljenične zapise.
Istraživači tvrde da Mars i Zemlja, u poređenju sa drugim planetama našeg Sunčevog sistema, dele neke jedinstvene kvalitete – štaviše, Mars je, kažu, u mnogo čemu "manja, starija Zemlja" koja je prethodno "sagorevala" svoje prirodne resurse i elektromagnetno jezgro, preneo je Jutarnji list.
Kako piše ""Popular Mechanics"", naučnici proučavaju genomiku (oblast biologije sa fokusom na strukturu, funkciju, evoluciju, mapiranje i uređivanje genoma) kao način da se ekstrapolira poreklo života. Redosled kojim su, na primer, formirane RNK i DNK, može se uporediti sa desetinama meteorita na Marsu za koje se zna da su tokom vremena pogodili Zemlju.
Pretpostavka je da zapravo postoji univerzalni zajednički predak, što znači da su sve ostale ćelije koje danas imamo na Zemlji nastale iz jedne ćelije. I da li bi poslednji univerzalni zajednički predak mogao biti iz genetskog materijala koji je došao upravo sa Marsa?
Pretpostavka je da postoji univerzalni zajednički predak, što znači da su svi ostali koje danas imamo na Zemlji potekli iz jedne ćelije. I da li bi poslednji univerzalni zajednički predak mogao biti iz genetskog materijala koji je došao upravo sa Marsa?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala