- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Suša prepolovila rod futoškog kupusa, cene duplo više nego prošle godine

CC0 / piksabej / Kupus
Kupus - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2021
Pratite nas
Ovogodišnja suša je skoro za polovinu umanjila rod futoškog kupusa, pa ga je upola manje na tržištu nego lane. Proizvođači će niži prinos nadoknaditi višom cenom.
Futoški kupus sa prikolice se ovih dana prodaje za 80 dinara po kilogramu, što je duplo više nego lane. Kako odmiče novembar, Goran Klanjanin, proizvođač iz Futoga, povećava dnevnu prodaju.
"Bilo je tu nekih 500, 600 do 800 kilograma dnevno da se prodaje, a danas sam prodao dve prikolice. Ja mislim da tu ima oko dve tone", rekao je Klanjanin.
Kiša je kasno stigla na futoške njive, pa je i prinos, koji se obično kreće 25 tona po jutru, ove jeseni znatno niži.
"Prinosi Futoškog kupusa po jutru, ove godine su tako negde, otprilike 15 tona, jednostavno zbog suše i zbog hladnoće u jesenjem periodu", naveo je Uroš Puača, proizvođač kupusa iz Futoga.
Reč je o autohtonoj sorti iz priobalja Dunava. Sadrži više prirodnog šećera, minerale i vitamine, pa je ovaj kupus i brendiran.
"Ono što je vizuelno, on ima najslabije razvijenu nervaturu, blago je spljošten, vidite. Ima tanak list, najtanji list od svih vrsta kupusa", rekao je Miroljub Janković, predsednik udruženja "Futoški kupus".

Otvorena "Kupusijada"

U čast povrća koje je proslavilo Futog, ovde se organizuje "Kupusijada". Ministarka Irena Vujović je na otvaranju manifestacije istakla da su zdrava hrana i životna sredina stubovi "Zelene agende".
"Ta autohtona sorta koja podiže svakako i privredni rast, ali isto tako i skreće pažnju na zdravu hranu", rekla je ministarka.
Obično proizvodnju futoškog kupusa sertifikuje 50 proizvođača, ove godine ih je 27, koji su ukupno zasejali 35 hektara, preneo je javni servis.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala