- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija rekorder u izvozu poljoprivrednih mašina: I Srbija na spisku kupaca

© Tanjug / JAROSLAV PAPŽetva pšenice
Žetva pšenice  - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2021
Pratite nas
Izvoz ruske poljoprivredne tehnike je u periodu januar-septembar porastao za 50 odsto i iznosi oko 230 miliona dolara, nadmašivši rekord iz 2020. godine. Takvu dinamiku podržava visok nivo cena poljoprivrednih proizvoda i činjenica da su ruski proizvođači u manjoj meri od stranih konkurenata suočeni sa nedostatkom komponenti, navodi Komersant.
Za devet meseci 2021. godine izvoz ruske poljoprivredne tehnike porastao je za 50 odsto - do 230 miliona dolara, izračunao je „Rosspecmaš“ (Ruska asocijacija proizvođača specijalizovane tehnike i opreme). Pritom, tempo rasta se ubrzao u poređenju sa prvim polugodištem kada je izvoz u inostranstvo povećan za 35 odsto, a obim izvoza je u novcu premašio 2020. godinu. Prošle godine je izvoz poljoprivredne tehnike porastao do svog istorijskog maksimuma na 224 miliona dolara.
U periodu januar-septembar, najviše je rastao izvoz prskalica (2,5 puta), presa (za 68 odsto), plugova (62 odsto), žetelica (59 odsto), mašina za đubrenje (58 odsto), poljoprivrednih traktora (53 odsto), samohodnih kosilica (40 odsto), kultivatora (31 odsto), tanjirača (26 odsto) i kombajna (15 odsto).
Najveća tržišta su u zemljama ZND-a i Evropske unije, ali se povećavaju isporuke i u Mongoliju, osvajaju se tržišta u Skandinaviji, Africi, na Bliskom istoku i Brazilu, rekli su predstavnici „Rosspecmaša“.
Poslednjih meseci je isporuka mašina povećana i za tržište Srbije, gde je u novcu porasla 4,6 puta, u Mađarskoj - 4,5 puta, u Poljskoj - 4,2 puta, u Mongoliji 2,8 puta, u Azerbejdžanu 2,7 puta, u Slovačkoj 2,6 puta, u Moldaviji – za 86 odsto, u Litvaniju – za 73 odsto, u Kirgiziju – za 65 odsto, u Kazahstan – za 54 odsto, u Nemačkoj – za 36 odsto i u Češkoj za 33 odsto. Ruske poljoprivredne mašine se prodaju u 34 zemlje.
Veliki rast izvoza tehnike je uslovljen visokim cenama poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu, zahvaljujući kojima agrari mogu da ulažu dodatna sredstva u obnovu mašina, navode u asocijaciji. Pored toga, u nekim zemljama je još uvek odložena potražnja poljoprivredne tehnike.

„Usled različitih ograničenja koja su bila na snazi zbog širenja virusa korona, mnoge farme se danas vraćaju temi modernizacije poljoprivredne proizvodnje, što omogućava održavanje visokih stopa rasta izvoza poljoprivrednih mašina iz Rusije“, navode u asocijaciji.

Ako tokom 2020. godine, zbog nestabilne situacije, mnoge farme nisu rizikovale da investiraju sredstva u novu tehniku, onda su ove godine ti odloženi zahtevi predstavili pokretač za ubrzani izvoz, saglasan je Dmitrij Babinski iz kompanije „SBS konsalting“.
On je primetio da se na agrarnim tržištima primećuje povoljnija situacija što omogućava uvećanje investicija, između ostalog i u tehniku.

„Nastavak dinamičkog rasta izvoza usled jačanja rublje govori o tome da ruski poljoprivredni proizvođači mašina odlično rade na tržištima za izvoz i da je porasla i konkurentnost domaće tehnike“, zaključio je on.

Po mišljenju „Rosspecmaša“, u korist ruskoj tehnici je i činjenica da njeni proizvođači nemaju problema sa isporukama komponenti, kao što imaju strane kompanije, zbog visokog nivoa lokalizacije.
U isto vreme, sve veće cene metala izazivaju zabrinutost. U slučaju da se ne reši problem rasta cena metala, onda će ruskim proizvođačima poljoprivredne tehnike biti teško da održe tempo rasta proizvodnje, kao i izvoz tehnike.
Žetva na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
EKONOMIJA
Rusija postavila istorijski rekord u izvozu žitarica
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala