- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Premijer Bavarske: Potrebno što skorije pokretanje „Severnog toka 2“

© Foto : Nickolay Ryutin / © Nord Stream 2 Gasovod "Severni tok 2"
Gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2021
Pratite nas
Gasovod „Severni tok 2“ će obezbediti pouzdanu osnovu za stabilno snabdevanje Nemačke gasom, izjavio je bavarski premijer Markus Zeder u intervjuu za medijsku grupu „Funke“.
On je podsetio da zemlja odustaje od uglja i nuklearne energije, zbog čega rastu cene struje i primećuje se nedostatak resursa.
„Zbog toga su nam potrebne gasne elektrane. ‘Severni tok 2’ bio bi pouzdana osnova za stabilno snabdevanje Nemačke gasom“, rekao je bavarski premijer, prenosi list „VAZ“.
Govoreći o rastu cena energenata u svetu, Zeder je napomenuo da je potrebna razumna strategija po pitanju snabdevanja energijom.
„Za to je preporučljivo da se uskoro pokrene ‘Severni tok 2’ kako bi se cene gasa vratile u normalu. Ne možemo ravnodušno da gledamo kako cene rastu uoči hladne zime“, rekao je on i dodao da ljudi očekuju brzo rešenje problema.
Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda. Sertifikacija će se odvijati u dve faze: prvo će nemački regulator izraditi nacrt rešenja, a zatim će ga oceniti Evropska komisija. Ceo proces mogao bi trajati nekoliko meseci. Berlin je već dobio od Moskve ceo paket neophodnih dokumenata. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, čim nemački regulator završi ovu proceduru, „Gasprom“ će moći da poveća isporuke u Evropu.
Poslednjih meseci cene fjučersa za gas u Evropi su se više nego udvostručile. U avgustu je cena jedva prelazila 500 dolara, dok je 6. oktobra dostigla istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega je na tržištu započeo pad, ali su cene i dalje ostale visoke.
Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.
Prema rečima ruskog predsednika, deficit gasa na evropskom tržištu je rezultat ekonomske politike Evropske komisije. Osim toga, iz Sjedinjenih Američkih Država i sa Bliskog istoka u Evropu nije dostavljeno osam milijardi kubnih metara goriva, dok je „Gasprom“ povećao izvoz za 11 milijardi kubnih metara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala