Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Kurti poništava dijalog, ponižava EU i SAD

© Tanjug / TARA RADOVANOVICDirektor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Petar Petković
Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2021
Pratite nas
Najnovijim porukama da neće formirati Zajednicu srpskih opština, Aljbin Kurti ne samo da poništava dijalog, već direktno ponižava i one koji su se poslednjih dana založili za formiranje ZSO — Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.
„Samo se Srbima na Kosovu i Metohiji brani pravo na život, pod izgovorom da su etničke zajednice neprihvatljive. To je čista uvreda prema svim proteranim Srbima, jer su danas sredine i gradovi u kojima žive Albanci etnički čista mesta, poput Đakovice, Suve Reke, Peći, Prištine...“, naveo je Petković u saopštenju.
Ako je istinsko i nedvosmisleno opredeljenje i međunarodne javnosti da se sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine rešavaju za pregovaračkim stolom, neobičnu pažnju u njihovoj javnosti i uglednim nemačkim i britanskim medijima dobijaju Kurtijeve poruke koje urušavaju i svaku mogućnost razgovora i dogovora, ocenio je Petković.
„Jasno je da takve najave Kurtiju služe, pored ostalog, i za unutrašnju političku borbu pred drugi krug lokalnih izbora i da Kurti svakodnevnom konfrontacijom sa zvaničnim Beogradom i srpskim narodom u pokrajini pokušava sebi da obezbedi čvrste pozicije u Prištini i stvori utisak nekakvog političkog kontinuiteta sa periodom 2013. godine“, naveo je Petković.
Međutim, kako je naglasio, nedopustivo je i sramotno da Kurti demonstrira samovolju i osionost kada je u pitanju sprovođenje sporazuma postignutih u Briselu i da to čini bez ikakvih sankcija, upravo onih koji su garanti sprovođenja potpisanog.
„Nema sumnje da se Kurti pita, ne samo da ne bi bilo Zajednice srpskih opština, nego ne bi bilo ni Srba na Kosovu i Metohiji. Međutim, mi mu to nikada nećemo dozvoliti i istrajno i odlučno ćemo se boriti za ostvarivanje kolektivnih prava srpskog naroda u pokrajini“, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, preneo je Tanjug.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
SRBIJA
Kurti: Srbija je kao nacistička Nemačka, može izazvati treći balkanski rat
Protest Srba na prelazu Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2021
SRBIJA
Upozorenje Prištini da ne pokušava ništa što će ugroziti Srbe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala