- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kijev trguje tajnama: Ukrajina prodala Pentagonu ponos svoje odbrambene industrije

© Sputnik / Grigorij Vasilenko / Uđi u bazu fotografijaTenk T-84U "Oplot"
Tenk T-84U Oplot - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2021
Pratite nas
Kijev nastavlja da trguje vojnim tajnama, piše ruski novinar Andrej Koc i dodaje da su pre nekoliko dana za sedam miliona dolara Amerikanci dobili poslednju modifikaciju tenka „BL“.
Otkrivamo zašto je to vozilo potrebno Pentagonu i šta je još Ukrajina prodala Americi.

Problematičan tenk

Osnovni borbeni tenk „Oplot“ je ukrajinska modifikacija sovjetskog T-80UD. Poslednja verzija opremljena je savremenim sistemima za upravljanje vatrom, kombinovanim panoramskim nišanom sa nezavisnim dnevnim i noćnim kanalima, dinamičkom zaštitom „Duplet“, novim sredstvim za komunikaciju, kao i motorom od 1.200 konjskih snaga.
Prema mišljenju stručnjaka, tenk „Oplot“ po borbenim mogućnostima približno odgovara ruskom T-90A.
Koc podseća da je ukrajinska vojska od 2008. godine dobila svega tri takva vozila, kao i da je Kijev još 49 isporučio Tajlandu i probio sve rokove definisane ugovorom. Kako kaže, kupce je tada razbesneo i slab kvalitet tehnike. Primera radi, na „nove“ tenkove stavljani su motori TD-1000T koji su uklonjeni sa prvih T-80 od sredine 1970-ih godina. U to vreme su ti motori bili zaista iskorak, ali su za 40 godina, naravno, zastareli.
Veliku zabrinutost izaziva i tehničko stanje „Oplota“ koji su kupljeni za ukrajinske Oružane snage, kaže novinar. Na primer, jedan od tri tenka koja su učestvovala na probi parade u Kijevu u avgustu — jednostavno je stao.
Stoga se postavlja legitimno pitanje zbog čega je Pentagonu bio potreban ukrajinski tenk koji je u svakom pogledu problematičan.

Interes Amerike za „Oplot“

Urednik časopisa „Arsenal otadžbine“ Viktor Murahovski smatra je interesovanje Amerikanaca jasno, jer je „Oplot“ proizvod jednog od vodećih sovjetskih preduzeća za proizvodnju tenkova.
„Amerikance je, naravno, zainteresovala činjenica da su Ukrajinci uspeli da implementiraju relativno novu platformu na staroj platformi“, kaže ekspert i dodaje da je malo verovatno da će oni nešto kopirati direktno za sebe, ali da su potpuno sposobni da usvoje neka znanja i da na osnovu njih razviju sopstveno rešenje.
Pored toga, kupovina „Oplota” izašla ih je relativno jeftino, navodi Murahovski.
Ekspert istače da Amerikance pre svega interesuje višeslojni kombinovani oklop „Oplota“, sistem dinamičke zaštite, kao i mehanizmi za nišan.
© Sputnik / Grigoriy VasilenkoTenk T-84U "Oplot" Oružane snage Ukrajine
Tenk T-84U Oplot Oružane snage Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Tenk T-84U "Oplot" Oružane snage Ukrajine
Amerikanci će rastaviti tenk na delove i detaljno ga proučiti, sve će sakupiti i poslati na poligon, dodaje on. Prema njegovim rečima, oni će na poligonu pucati na borbeno vozilo koristeći različitu protivtenkovsku municiju kako bi otkrili njegove slabe tačke.
Ukrajinski tenk je u mnogim aspektima sličan drugim vozilima sovjetske škole koja su i dalje u upotrebi.

Ekspert ističe da se podaci dobijeni prilikom proučavanja „Oplota“ koriste za izradu taktike borbe protiv savremene ruske oklopne tehnike.

Pored toga, „Oplot“ će verovatno učestvovati u brojnim vežbama za koje se pretpostavlja da će izigravati neprijateljski tenk, što ne iznenađuje, jer u američkoj vojsci postoje specijalne jedinice koje imaju ulogu „loših momaka“.

Sve na prodaju

Treba napomenuti da ovo nije prvi put da Ukrajina prodaje vojnu tehniku Americi, što se obično ne objavljuje u javnosti. Ipak, informacije o nekim ugovorima dospevale su u medije.
S tim u vezi, mediji su pisali da je Ukrajina od 1993. do 2014. godine poslala u Ameriku nekoliko desetina borbenih vozila pešadije.
To su uglavnom bili BMP-2, kao i BMP-3, najnoviji u trenutku raspada Sovjetskog Saveza.
Veliki broj tenkova T-72 poslat je u Sjedinjene Američke Države iz Nemačke nakon ujedinjenja zemlje. Pentagon je 2003. godine nabavio od Ukrajine četiri gasne turbine T-84U, a 2010. godine — T-80BV. Prema nekim izveštajima, vozila su korišćena kao mete na poligonima.
NATO je tokom hladnog rata potcenjivao mogućnosti sovetskih tenkovskih oklopa. Već 2000-ih godina su eksperti Pentagona gađali 25 tenkova T-72A1 i T-72B1 sa dinamičkom zaštitom „Kontakt 5“, bezuspešno pokušavajući da ih onesposobe.
© Sputnik / Aleksej Kudenko / Uđi u bazu fotografijaRuski tenk T-90
Ruski tenk T-90 - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Ruski tenk T-90
Temeljno proučavanje tehnike potencijalnog protivnika je u velikoj meri uticalo na razvoj američke municije kalibra 120 milimetara. Ali, danas to više nije relevantno, piše Koc. Kako kaže, savremeni ruski T-72B3 i T-90 opremljeni su unapređenijom dinamičkom zaštitom „Relikt“.
On podseća da Amerikanci nisu propustili ni mogućnost da od Ukrajine kupe nekoliko savremenih borbenih aviona.
Pouzdano se zna da je Kijev prodao 2009. godine čikaškoj privatnoj kompaniji „Prajd erkraft“ dva demilitarizovana lovca Su-27UB, piše ruski novinar i dodaje da su letelice su kasnije verovatne dospele u ruke Pentagona.
Ukrajinski tenk T-84U Oplot - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2018
NATO se naoružava: Amerika kupila jedan ukrajinski tenk
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala