- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Iranska vojska započela vežbe u priobalju Omanskog zaliva

© AP Photo / Sajjad SafariIranski avion leti pored naftnog tankera za vreme manevara u Omanskom zalivu
Iranski avion leti pored naftnog tankera za vreme manevara u Omanskom zalivu - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2021
Pratite nas
Iranska vojska započela je svoje godišnje vojne vežbe u priobalnom delu Omanskog zaliva, izvestila je jutros državna televizija.
Ovi vojni manevri izvode se na manje od mesec dana uoči predstojećih nuklearnih pregovora sa Zapadom.
U izveštaju se navodi da u vežbama učestvuju jedinice RV PVO, mornarice i kopnenih snaga, kao i da se manevri odvijaju na području od preko milion kvadratnih kilometara, istočno od strateški važnog Ormuskog moreuza kroz koji se transportuje gotovo 20 odsto ukupnog prometa nafte, preneo je AP.
Ova vežba se odvija u jeku pojačanih tenzija između Irana i SAD, a nakon jednostranog povlačenja Amerike iz nuklearnog sporazuma Irana sa svetskim silama koje je naredio bivši predsednik SAD Donald Tramp 2015. godine.
Za sada nije poznato koliko će trajati vežba združenih snaga svih rodova iranske vojske nazvana Zolfagar 1.400 koja ima za cilj „poboljšanje spremnosti u suočavanju sa stranim pretnjama i bilo kakvom mogućom invazijom“, navodi se u izveštaju državne televizije, preneo je Tanjug.
Američki zvaničnici saopštili su prošle nedelje da je Iran u oktobru zaplenio tanker za naftu pod vijetnamskom zastavom u Omanskom zalivu koji još uvek drži u svojoj luci.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala