- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Donbas: Patrola OEBS-a pod vatrom drona

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPripadnik posmatračke misije OEBS-a u Donbasu
Pripadnik posmatračke misije OEBS-a u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2021
Pratite nas
Patrola specijalne posmatračke misije OEBS-a našla se u zoni napada bespilotne letelice na periferiji naselja Boloteno koje kontroliše Kijev u Donbasu, navodi se u izveštaju misije od 6. novembra.
Letovi udarne avijacije i dronova duž cele kontakt linije u Donbasu zabranjeni su Minskim sporazumima.
„Dana 6. novembra dok je patrolirala na zapadnoj periferiji mesta Boloteno (pod kontrolom vlade, 22 km severoistočno od Luganska), pripadnici Misije čuli su 4 pucnja iz malokalibarskog oružja na rastojanju manjem od 50 m južno od svoje lokacije“, navodi se u izveštaju Misije.
Kako se navodi u izveštaju, posmatrači OEBS-a vratili su se u automobile, a nekoliko sekundi kasnije, kada je patrola već krenula, misija je „videla kako su vojnici Oružanih snaga Ukrajine pucali u vazduh“. Posmatrači OEBS-a takođe su videli dron koji ne pripada Misiji kako leti na visini od 100-150 metara iznad položaja ukrajinskih Oružanih snaga, a nešto kasnije i iznad patrole OEBS-a.
„Dok je patrola nastavila da se kreće, posmatrači su čuli i videli jednu eksploziju otprilike 20-30 metara jugoistočno od mesta na kom su se nalazili. Pucnjava i eksplozija su se dogodile u blizini patrole Misije i predstavljaju ozbiljne bezbednosne incidente za Misiju. Patrola je odmah napustila ovo područje i bezbedno se vratila u bazu u selu Stanica Luganska (pod kontrolom vlade, 16 km severoistočno od Luganska)“, objašnjava se u izveštaju.
U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Sukobljene snage takođe ne bi trebalo da upotrebljavaju bespilotne letelice na liniji dodira, a zabranjeno je i inženjersko opremanje položaja. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu.
Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.
Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.
Turska bespilotna letelica Bayraktar TB2 - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
RUSIJA
Ukrajinska vojska: Turski jurišni dron „bajraktar“ prvi put upotrebljen u Donbasu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala