- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Zaustavite srpske separatiste u BiH“: Šmit preti, moguće i „krajnje mere“

© AP Photo / Markus SchreiberVisoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit
Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2021
Pratite nas
Ako multietnička Bosna i Hercegovina skrene u dezintegraciju, to će neizbežno uticati na ostale nerešene sporove na Zapadnom Balkanu, izjavio je nemački političar Kristijan Šmit. On je dodao da se ne sme preći preko stvaranja vojske Republike Srpske i da je upotreba ovlašćenja visokog predstavnika u BiH, poput smenjivanja zvaničnika, krajnja mera.
Šmit, takozvani visoki predstavnik u BiH, koga ne priznaje Republika Srpska jer njegov izbor nije prošao proceduru u UN, ali i niz zemalja, među kojima su Rusija i Kina, upozorio je da je mirovni sporazum kojim je završen rat 90-ih ugrožen ukoliko „međunarodna zajednica ne preduzme mere kako bi zaustavila srpske separatiste“.
Šmit podseća na „poteze vođstva bosanskih Srba koji potkopavaju ključne institucije države, uključujući zajedničke oružane snage i pravosudna tela“.
„Nemir u regionu takođe će na isti ili sličan način uticati na problem teških odnosa između Srbije i Kosova“, rekao je Šmit.
Prema njegovu mišljenju, „Srbiji bi trebalo da bude u interesu da BiH ostane na okupu“, dodavši da bi nestabilnost u BiH mogla utiče na nastojanja Srbije da uđe u članstvo EU.
Na pitanje postoji li realna mogućnost da se BiH raspadne, Šmit odgovora da nema neminovne opasnosti, ali ističe da „ukoliko se degradacija Dejtonskog sporazuma nastavi, postoji rizik da se zemlja raspadne“.
Šmit se i dalje nada da će „međunarodni pritisak usmeriti razvoj događaja u razumnome smeru“, a ono preko čega se ne bi smelo preći, prema njegovom mišljenju, je povlačenje Republike Srpske iz zajedničkih oružanih snaga i stvaranje zasebne vojske unutar BiH.
„Ako se to dogodi... Tad ćemo mi, međunarodna zajednica, morati vrlo, vrlo ozbiljno razmisliti kako dalje“, rekao je Nemac.
Dodao je kako bi korišćenje velikih ovlašćenja koje ima visoki predstavnik u BiH, poput smenjivanja zvaničnika ili nametanja zakona, bila krajnja mera, prenela je Hina.
Kakva je sudbina kancelarije visokog predstavnika u BiH posle rezolucije Saveta bezbednosti UN u kojoj se ne spominje, u Sputnjikovoj emisiji Od četvrtka do četvrtka govorio je diplomata Zoran Milivojević
Bosna i Hercegovina - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
REGION
I to se desilo: Banjaluka srećna, Sarajevo očajava — Rusija i Kina odigrale ključnu ulogu
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
REGION
Dodik: Veliki eliminisali OHR, tužićemo Šmita /video/
Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
REGION
Izbegnuta zamka Zapada: Kako su Rusija i Kina stopirale „visokog predstavnika“ usred Njujorka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala