Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Preminuo Muamer Zukorlić

© FotoMuamer Zukorlić
Muamer Zukorlić - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2021
Pratite nas
Lider stranke Pravda i pomirenje i bivši muftija Muamer Zukorlić preminuo je danas iznenada u Novom Pazaru u 52. godini.
Prema nezvaničnim informacijama, Zukorliću je pozlilo dok je držao predavanje na Fakultetu za islamske studije, pišu Novosti.
Pretpostavlja se da je doživeo srčani udar, pokušana je reanimacija, ali bezuspešno.
Muamer Zukorlić biće sahranjen sutra na groblju u Orlju kod Tutina. Grad Novi Pazar proglasio je nedelju, 7. novembar za dan žalosti.
Zukorlić je bio poslanik u Narodnoj skupštini. Na čelu Mešihata bio je do 2016. godine, kada je intenzivirao svoju političku karijeru.
„Ko je vjerovao u Muhammeda, Muhammed je mrtav, ko vjeruje u Allaha Allah je živ“, ovim rečima se najbliži prijatelj Ebu Bekr oprostio od Zukorlića, prenosi portal Mešihat.
Zukorlić je rođen u Tutinu 1970. godine. Osnovnu školu je završio u selu Ribariće, opština Tutin i Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Islamski fakultet, odsek šerijatsko pravo, upisuje u Konstantini u Alžiru, a završava ga u leto 1993. god.
Za prvog predsednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka izabran je oktobra 1993. godine njegovim osnivanjem, da bi na tu funkciju bio ponovo izabran 1998. i 2003. godine. Postdiplomske studije je apsolvirao u Libanu.
Na Objediniteljskom Saboru Islamske zajednice u Srbiji 27. marta 2007. godine izabran je za predsednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i glavnog muftiju, da bi u julu 2008. god. na izborima u Islamskoj zajednici bio ponovo izabran za njenog poglavara.
Bio je kandidat za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH 2019. godine i bio je drugoplasirani.
Ima dve supruge, koje žive odvojeno sa svojom decom — Umeja u stanu, a Elma u kući u centru Novog Pazara. Za sobom je ostavio sedmoro dece.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala