https://lat.sputnikportal.rs/20211106/popularni-zasladjivaci-mogu-biti-opasni-otkrivene-najbezbednije-zamene-za-secer-1131054789.html
Popularni zaslađivači mogu biti opasni: Otkrivene najbezbednije zamene za šećer
Popularni zaslađivači mogu biti opasni: Otkrivene najbezbednije zamene za šećer
Sputnik Srbija
Popularni zaslađivači mogu biti opasni: Otkrivene najbezbednije zamene za šećer
2021-11-06T19:22+0100
2021-11-06T19:22+0100
2021-11-06T19:22+0100
društvo
rusija
medicina
šećer
društvo
ruska medicina
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/111207/83/1112078337_0:788:2408:2143_1920x0_80_0_0_42492ff4f216718a0fbbeb64a8fcec07.jpg
Ona je objasnila da je stevija 300 puta slađa od šećera, zbog čega su sasvim dovoljne dve kapi za čašu vode ili šolju kafe. To je dovoljno slatko, nije kalorično i ne utiče na metabolizam ugljenih hidrata, objasnila je Pavlova.Sukraloza se pokazala bezbednom – nakon brojnih ispitivanja dozvolili su konzumaciju i trudnicama i bebama, kaže endokrinolog.Što se tiče stevije, to je zaslađivač koji se proizvodi od istoimene biljke. Često ima pomalo gorak ukus, podseća ona.„Posebno uzimajući u obzir te tvrdnje, napravljena je stevija koja se zove steviozitis. Iako naziv podseća na neku vrstu hemije, nije tako, samo je gorak ukus uklonjen“, objasnila je Pavlova.Eritritol je šećerni alkohol i u prirodi se nalazi u dinjama, grožđu, soja sosu, kruškama.Britanski istraživači sa Univerziteta Anglia Raskin ranije su objavili rad u kojem se ispituju efekti najpoznatijih zamena za šećer – saharina, sukraloze i aspartama, na dve vrste crevnih bakterija: ešerihiju koli (Escherichia coli) i enterokoke (E. Faecalis).Ispostavilo se da pod uticajem zaslađivača crevne bakterije postaju patogene i mogu da zakače, napadnu i ubiju Caco-2 ćelije, odnosno epitelne ćelije koje oblažu crevni zid, povećavajući stvaranje biofilma.Nakon toga, usled oštećenja, može da se razvije sepsa, što bi moglo da dovede do smrti.
https://lat.sputnikportal.rs/20210917/sedam-namirnica-koje-imaju-mnogo-vise-secera-nego-sto-mislimo-1129897884.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/111207/83/1112078337_0:563:2408:2369_1920x0_80_0_0_07b73a0a66f731120d15242f92210aac.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
popularni zaslađivači mogu biti opasni, otkrivene najbezbednije zamene za šećer, zaslađivači, šećer
popularni zaslađivači mogu biti opasni, otkrivene najbezbednije zamene za šećer, zaslađivači, šećer
Popularni zaslađivači mogu biti opasni: Otkrivene najbezbednije zamene za šećer
Prekomerna konzumacija šećera izuzetno je štetna po zdravlje zbog čega mnogi razmišljaju o korišćenju zamene za taj proizvod. Ruski endokrinolog Zuhra Pavlova objasnila je koja zamena za šećer je najzdravija.
„Kada je reč o zaslađivačima, izdvajam tri najbezbednija i najefikasnija. Od prirodnih to su eritrol i stevija, a od sintetičkih – sukraloza“, izjavila je lekarka za radio Sputnjik.
Ona je objasnila da je stevija 300 puta slađa od šećera, zbog čega su sasvim dovoljne dve kapi za čašu vode ili šolju kafe. To je dovoljno slatko, nije kalorično i ne utiče na metabolizam ugljenih hidrata, objasnila je Pavlova.
Sukraloza se pokazala bezbednom – nakon brojnih ispitivanja dozvolili su konzumaciju i trudnicama i bebama, kaže endokrinolog.
Što se tiče stevije, to je zaslađivač koji se proizvodi od istoimene biljke. Često ima pomalo gorak ukus, podseća ona.
„Posebno uzimajući u obzir te tvrdnje, napravljena je stevija koja se zove steviozitis. Iako naziv podseća na neku vrstu hemije, nije tako, samo je gorak ukus uklonjen“, objasnila je Pavlova.
Eritritol je šećerni alkohol i u prirodi se nalazi u dinjama, grožđu, soja sosu, kruškama.
Treba napomenuti da veštački zaslađivači mogu da pretvore normalne crevne bakterije u patogene, što, sa svoje strane, može dovesti do zdravstvenih problema.
Britanski istraživači sa Univerziteta Anglia Raskin ranije su objavili rad u kojem se ispituju efekti najpoznatijih zamena za šećer – saharina, sukraloze i aspartama, na dve vrste crevnih bakterija: ešerihiju koli (Escherichia coli) i enterokoke (E. Faecalis).
Ispostavilo se da pod uticajem zaslađivača crevne bakterije postaju patogene i mogu da zakače, napadnu i ubiju Caco-2 ćelije, odnosno epitelne ćelije koje oblažu crevni zid, povećavajući stvaranje biofilma.
Na taj način, usled razaranja crevne sluznice, ešerihija koli može da uđe u krvotok, što izaziva fatalne poremećaje u telu, objasnili su istraživači.
Nakon toga, usled oštećenja, može da se razvije sepsa, što bi moglo da dovede do smrti.