- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Popularni zaslađivači mogu biti opasni: Otkrivene najbezbednije zamene za šećer

CC BY 2.0 / Flickr/david pacey / Sugar cubesKocke šećera
Kocke šećera - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2021
Pratite nas
Prekomerna konzumacija šećera izuzetno je štetna po zdravlje zbog čega mnogi razmišljaju o korišćenju zamene za taj proizvod. Ruski endokrinolog Zuhra Pavlova objasnila je koja zamena za šećer je najzdravija.
„Kada je reč o zaslađivačima, izdvajam tri najbezbednija i najefikasnija. Od prirodnih to su eritrol i stevija, a od sintetičkih – sukraloza“, izjavila je lekarka za radio Sputnjik.
Ona je objasnila da je stevija 300 puta slađa od šećera, zbog čega su sasvim dovoljne dve kapi za čašu vode ili šolju kafe. To je dovoljno slatko, nije kalorično i ne utiče na metabolizam ugljenih hidrata, objasnila je Pavlova.
© Foto : PixabayKafa
Kafa - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Kafa
Sukraloza se pokazala bezbednom – nakon brojnih ispitivanja dozvolili su konzumaciju i trudnicama i bebama, kaže endokrinolog.
Što se tiče stevije, to je zaslađivač koji se proizvodi od istoimene biljke. Često ima pomalo gorak ukus, podseća ona.
„Posebno uzimajući u obzir te tvrdnje, napravljena je stevija koja se zove steviozitis. Iako naziv podseća na neku vrstu hemije, nije tako, samo je gorak ukus uklonjen“, objasnila je Pavlova.
Eritritol je šećerni alkohol i u prirodi se nalazi u dinjama, grožđu, soja sosu, kruškama.

Treba napomenuti da veštački zaslađivači mogu da pretvore normalne crevne bakterije u patogene, što, sa svoje strane, može dovesti do zdravstvenih problema.

Britanski istraživači sa Univerziteta Anglia Raskin ranije su objavili rad u kojem se ispituju efekti najpoznatijih zamena za šećer – saharina, sukraloze i aspartama, na dve vrste crevnih bakterija: ešerihiju koli (Escherichia coli) i enterokoke (E. Faecalis).
Ispostavilo se da pod uticajem zaslađivača crevne bakterije postaju patogene i mogu da zakače, napadnu i ubiju Caco-2 ćelije, odnosno epitelne ćelije koje oblažu crevni zid, povećavajući stvaranje biofilma.
Na taj način, usled razaranja crevne sluznice, ešerihija koli može da uđe u krvotok, što izaziva fatalne poremećaje u telu, objasnili su istraživači.
Nakon toga, usled oštećenja, može da se razvije sepsa, što bi moglo da dovede do smrti.
Zdrava hrana - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
DRUŠTVO
Mislili ste da ovih sedam namirnica nemaju puno šećera, ali...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala