- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Poplave u BiH: Voda ušla u kuće, meštani evakuisani /video/

© AP PhotoPoplavljena ulica u Ilidži u Sarajevu
Poplavljena ulica u Ilidži u Sarajevu - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2021
Pratite nas
U mnogim gradovima Bosne i Hercegovine, Sarajevu, okolnim mestima, Mostaru, zbog poplave izazvane obilnim padavinama situacija je kritična.
U pojedinim delovima su evakuisani građani.
Zbog bujičnih poplava, vanredna situacija je u Palama, Trnovu i Istočnoj Ilidži. Ugroženom stanovništvu pomažu ekipe Civilne zaštite, MUP-a i mnogobrojno stanovništvo.
Najviše štete pretrpeli su meštani Trnova. Satima su bili praktično odsečeni od Istočnog Sarajeva sa jedne i Foče s druge strane.
Voda je poplavila više od stotinu domaćinstava. Mnogi su ostali bez stoke i plasteničke proizvodnje, a devet lica iz naselja Kijevo evakuisano je iz svojih domova zahvaljujući brzoj intervenciji pripadnika žandarmerije.
Za razliku od Istočne Ilidže i Trnova, u Palama je nešto stabilnija situacija.
Međutim, vremena za opuštanje nema, poručeno je iz ove lokalne zajednice u kojoj je nabujala Miljacka pričinila, za sada, nešto manju materijalnu štetu u poređenju s Trnovom i Istočnom Ilidžom.
Zbog obilnih padavina, u narednih 48 časova i dalje postoji opasnost od bujičnih poplava, posebno u gornjem i srednjem delu sliva Drine, upozoravaju iz Voda Srpske.
Očekuje se i značajnije povećanje vodostaja reke Bosne, s mogućnošću dostizanja kote redovne odbrane od poplava.
Vanredna situacija u ugroženim opštinama biće na snazi dok se vremenski uslovi potpuno ne stabilizuju, a plan je da se sutra obiđu sve lokacije na kojima je šteta zabeležena i utvrdi kome je pomoć najpotrebnija.
Što se tiče Sarajeva, protekla noć protekla je mirno i bez značajnijih intervencija uprkos obilnoj kiši koja je sinoć neprekidno padala.
Iz Operativnog centra Civilne zaštite Kantona Sarajevo za Kliks su rekli da su sve reke na području kantona Sarajevo u svojim koritima.

„Što se tiče proteklog dana, gledano po opštinama, služba Civilne zaštite imala je veliki broj intervencija. Na području opštine Ilidža je bilo najteže stanje, poplavljeno je 80 objekata, a 100 osoba je evakuisano“, kažu iz Operativnog centra Civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Što se tiče ostalih opština, poplave su zabeležene i na području opštine Novi Grad, gde je voda prodrla u veliki broj objekata.
Reka Bosna u Kaknju, kao i reke Fojnica i Bosna u Visokom, izlile su se iz svog korita na nekoliko lokacija zbog čega su angažovane sve raspoložive snage na postavljanjima nasipa i saniranja štete.
Sinoć se izliza reka mestu Čekrekčije kod Visokog, zbog čega je obustavljeno odvijanje saobraćaja regionalnim putem Visoko–Sarajevo.
Aktivirala su se klizišta, a u mnogim gradovima građani nemaju pitku vodu.
Istorijski rekord rasta u delu Konjica zabeležila je Neretva.
Vremenska prognoza za Bosnu i Hercegovinu nije nimalo optimistična, pošto se kiša očekuje u većini područja, a slično vreme zadržaće se i u naredna dva dana, prenosi Avaz.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala