Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pesme po kojima ćemo pamtiti Marinka Rokvića

© Foto : screenshot/RTS Najlepše narodne pesme - Zvanični kanalMarinko Rokvić
Marinko Rokvić - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2021
Pratite nas
Marinko Rokvić preminuo je danas u Beogradu u 68. godini. Bio je srpski pevač rođen 27. januara 1954. godine u Bosanskom Petrovcu.
Roditelji su mu bili strogi, a porodica je teško živela jer su se samo bavili poljoprivredom. Marinko i njegov brat su od malih nogu pokazivali interesovanje za muziku pa su učestvovali na većini školskih priredbi. Pored muzike, Marinko je voleo i da trenira fudbal.
Nakon osnovne škole pohađao je Elektrotehničku školu „Nikola Tesla“ i učlanio se u KUD „Nikola Tesla“ u kome je pevao. Tada se prvi put zaljubio u devojčicu sa kojom je išao na probe. Nakon završetka srednje škole započeo je muzičku karijeru. Pevao je uglavnom narodne pesme, ali na elitnijim mestima su zahtevali romanse i starogradsku muziku pa je i to naučio.
Na televiziji se pojavio posle pet godina bavljenja ovim poslom. Posle vojske snimio je veliki hit „Da volim drugu ne mogu“ koji je prodat u 600.000 primeraka.
Prvu ploču snimio je 1974. godine. 1977. godine imao je veoma zapažen nastup na festivalu Ilidža, na kom je pevao Momak veseljak, 1978. na istom festivalu nastupio je sa pesmom „Zanela me svetla velikoga grada“, a onda i 1980. sa pesmom „Snegovi beli opet veju“, koja je postala veliki hit.
Sledeći veliki hit bila je pesma „Da volim drugu ne mogu“, koja je prodata u tiražu od 600.000 primeraka. Usledili su hitovi: „Potražiću oči zelenije“, „Jedina moja“, „Svađalice moja mala“, „Samo me potraži“, „Pusti me da je vidim“, „I pijan i trezan za tebe sam vezan“, „Podeli sa mnom dobro i zlo“, „Zamiriši na brazdu“, „Ljubav stara srce para“, „Polomio vetar grane“, „I kad me svi zaborave“, „Koliba, il' dvor“, „Tebe nema“, „Ko ukrade noći boje“, „Jelena“, „Ti za ljubav nisi rođena“, „Pravo na ljubav,“ „Skitnica“, „Tri u jednoj“, „Gatara“. Takođe, snimio je i album sa sevdalinkama, kao i trajne snimke za Radio Beograd.
Pojavio se u seriji „Kamiondžije opet voze“ iz 1983. godine, u kojoj je otpevao pesmu „Divne imam komšinice“.
Njegovi sinovi Nikola i Marko takođe su popularni pevači srpske pop-folk muzike.
Koncertom u beogradskom centru „Sava“, 2015. godine obeležio je četrdeset godina karijere. Dobitnik je Estradno-muzičke nagrade Srbije za životno delo (2019. godine) koju dodeljuje Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije.
Marinko Rokvić - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2021
SRBIJA
Preminuo Marinko Rokvić
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala