Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Objavljeno kada će biti održan referendum o promeni Ustava Srbije

© Tanjug / TANJA VALICGlasanje na izborima u Srbiji
Glasanje na izborima u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2021
Pratite nas
U narednih nekoliko meseci Srbija će promeniti odredbe Ustava koje se odnose na pravosuđe, ukoliko predložene ustavne amandmane građani potvrde na referendumu, koji bi trebalo da se održi krajem januara 2022. godine, rekla je minstarka pravde Maja Popović.
„Prvi i osnovni cilj promene Ustava je postizanje maksimalne nezavisnosti pravosuđa - nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnog tužilaštva. To će se na prvom mestu postići isključenjem političkih vlasti - izvršne i zakonodavne, iz odlučivanja o izboru sudija, predsednika sudova i javnih tužilaca, kao i iz odlučivanja o prestanku njihove funkcije. Na taj način biće ojačana vladavina prava i povećana pravna sigurnost u našoj zemlji“, rekla je Popović za TV Tanjug.
Promene Ustava u oblasti pravosuđa su od značaja i za dalji proces evropskih integracija Srbije, reformu pravnog sistema, kao i uslov za ispunjavanje značajnog broja preporuka Grupe država protiv korupcije (GREKO), čime bi se omogućilo da Srbija više ne bude na listi globalno nezadovoljavajućih zemalja u oblasti sprečavanja korupcije, rekla je ona.
Ministarka je potvrdila da je usvojena većina preporuka Venecijanske komisije Saveta Evrope iz pozitivnog mišljenja o predloženim ustavnim amandmanima i Nacrt ustavnog zakona za njegovo sprovođenje, te da je novi tekst poslat 26. oktobra na urgentno mišljenje toj komisiji.
Nacrt ovog mišljenja Venecijanska komisija će pripremiti najverovatnije oko 10. novembra 2021. godine, pa se, kako je navela Popovićeva, očekuje da do kraja novembra ili početkom decembra Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi bude usvojen u Narodnoj skupštini, u zavisnosti od toga da li će taj zakon biti upućen na razmatranje i odlučivanje skupštini po hitnom ili redovnom postupku.
Posle usvajanja Zakona o referendumu, a pre donošenja Akta o promeni Ustava, neophodno je da bude izabrano šest članova Republičke izborne komisije (RIK) i njihovih zamenika iz reda stručnjaka za izborno pravo i izborni proces, kako bi referendum mogao da bude sproveden, ukazala je ministarka pravde.
Ukoliko Akt o promeni Ustava bude usvojen u Narodnoj skupštini dvotrećinskom većinom glasova od svih narodnih poslanika, biće stavljen pred građane radi potvrđivanja na referendumu.
O Aktu o promeni Ustava Narodna skupština bi mogla da se izjasni oko 10. decembra 2021. godine, a potom bi referendum mogao da se sprovede najranije 45 dana od dana raspisivanja referenduma, a najkasnije 60 dana od dana usvajanja Akta o promeni Ustava u Narodnoj skupštini - 23. ili 30. januara 2022. godine, navela je Popović.
Ako Akt o promeni Ustava bude potvrđen na referendumu pristupa se njegovom proglašenju u Narodnoj skupštini, a nakon toga i donošenju Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava koji prethodno utvrđuje Odbor za ustavna pitanja.
„To će biti u istom danu kada se proglašava i Akt o promeni Ustava - u prvoj polovini februara 2022. godine“, precizirala je Popovićeva.
Ustav Srbije - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2021
SRBIJA
Izmene Ustava Srbije: Pet velikih promena
Skupština Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Skupština Srbije podržala Predlog za promenu Ustava
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala