- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Institut „Puškin“ proglasio reč godine: Devet puta češće upotrebljavana od bilo koje druge

© Sputnik / Vladimir FedorenkoDržavni institut za ruski jezik „Aleksandar Puškin“
Državni institut za ruski jezik „Aleksandar Puškin“  - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2021
Pratite nas
Državni institut za ruski jezik „Aleksandar Puškin“ proglasio je „sputnjik“ za reč godine, izjavio je prorektor za nauku, naučni rukovodilac projekta „Reč godine“ Mihail Osadčij.

„Prema rezultatima analize, na prvom mestu našla se reč 'sputnjik'. Ove godine je upotrebljivana devet puta češće nego ranije. Ta reč je tesno povezana sa nazivom ruske vakcine protiv virusa korona 'Sputnjik Ve' (Sputnik V). Veća učestalost upotrebe uslovljena je širokim diskusijama na temu vakcinacije i priznavanja ruske vakcine u inostranstvu“, objasnio je stručnjak.

Drugo mesto zauzela je reč „Avganistan“. Prema rečima eksperta, ta reč se upotrebljava 6.5 puta češće od drugih. Taj eksplozivni rast njene upotrebe izazvale su rasprave o dešavanjima u toj zemlji, konstatovao je.
„Severni tok“ našao se na trećem mestu istraživanja – učestalost upotrebe sintagme porasla je pet puta. Na četvrtom mestu je reč „popis“, a na petom „impičment“.
Pored toga, zabeležena je četvorostruko veća upotreba reči „kju-ar kod“, zatim „antivakser“ (trostruko veća upotreba).
Pad učestalosti u odnosu na prethodne četiri godine pokazale su reči „izbori“, „neradni“ i „mortalitet“, dodao je Osadčij.
Inače, institut svake godine sumira rezultate istraživanja „Reč godine“. Kao izvore koristi tekstove ruskojezičnih medija i objave na društvenim mrežama.
Vakcina „Sputnjik Ve“, koju je napravio Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, dobila je 11. avgusta prošle godine potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.
Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više nego što je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto).
Ampule sa vakcinom protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
RUSIJA
Ekspert SZO: „Sputnjik Ve“ je veoma dobra vakcina, plan je da se odobri do kraja godine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala