- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Ima li srpski film nacionalnu prepoznatljivost na međunarodnoj sceni I Orbita kulture

Orbita kulture, 06.11.2021.
Pratite nas
Ima li srpska kinematografija svoju nacionalnu prepoznatljivost na međunarodnoj sceni? Koji su najpopularniji žanrovi u novijem srpskom filmu i u kakvom je filmskom izrazu budućnost naše kinematografije.
Ovo su neka od pitanja na koja odgovara novinar i filmski kritičar Dragan Jovićević, autor knjige "Nacija. Žanr" nedavno objavljene u izdanju Filmskog centra Srbije.
Kojih je 16 predstava objedinio slogan „Istorija i ti“ ovogodišnjeg Međunarodnog festivala savremenog pozorišta Dezire, koji će biti održan od 19. do 29. novembra u Subotici –za „Orbitu kulture“ otkriva direktor festivala, nagrađivani pozorišni reditelj Andraš Urban.
Zbog čega je posebno naklonjen ruskim kompozitorima, šta za njegovu karijeru znači nagrada „Čajkovski“ i u čemu je sličnost muzike Čajkovskog i irske tradicionalne muzike – za Orbitu objašnjava irski pijanista Beri Daglas, uoči večerašnjeg (u subotu) nastupa u Kolarčevoj zadužbini.
Da li je baš sve što smo hteli da saznamo o Vudiju Alenu stalo u autobiografiju „Apropo ničega“, odnedavno dostpnu i na srpskom jeziku, da li je čuveni glumac i režiser, osenčen seksualnim skandalom iz 1992. godine – u ovoj ispovesti u potpunosti iskren, ili je „Apropo ničega“ samo delo jednog „intelektualnog pozera“ – pitamo Miroljuba Stojanovića, filmskog kritičara, publicistu i direktora izdavaštva Filmskog centra Srbije.
O nedavno objavljenom spotu Beogradskog sindikata „I dalje kidam“ urađenom za pesmu iz filma „Zlatni dečko“ razgovaramo sa rediteljem i članom Beogradskog sindikata Ognjenom Jankovićem kome je film „Zlatni dečko“ - debitantsko delo.
Da su filmski snimatelji među najzaslužnijim za podizanje spomenika domaćoj kinematografiji potvrdila je nedavna izložba i monografija „Snimatelji u srpskom igranom filmu“. O delu ovih izuzetnih stvaralaca u filmskoj umetnosti razgovaramo sa autorkom monografije Majom Medić i sa Miloradom Glušicom, proslavljenim direktorom fotografije i penzionisanim profesorom kamere.
A kakva iznenađenja priprema za seriju sada već tradicionlanih koncerata u Beogradu, po kojoj se recepturi pravi balkanski fado i šta, posle muzičke šetnje kroz različite epohe i žanrove, smatra najviše svojim izrazom i svojom emocijom – za Orbitu kulture otkriva Amira Medunjanin.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala