- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Da li je Zoran Zaev završio karijeru: Kraj, ali...

© AP Photo / Ronald ZakZoran Zaev
Zoran Zaev - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2021
Pratite nas
Objava lidera najveće makedonske opozicione partije VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog da je dogovorena nova parlamentarna većina u Sobranju Severne Makedonije, po svemu sudeći je znak da je došao kraj političke karijere još uvek aktuelnog premijera Zorana Zaeva.
Mickoski se juče sastao sa liderima Levice i Bese Dimitrom Apasievim i Arijanom Hodžom, a sastanku su prisustvovali i Arben Taravari iz Alijanse za Albance i Afrim Gaši iz Alternative, koje su na nedavnim lokalnim izborima nastupili u koaliciji sa VMRO-DPMNE.
VMRO-DPMNE je na lokalnim izborima pobedio vladajući SDSM, zbog čega je njen lider i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio da podnosi ostavku na obe funkcije.

Politička logika – kraj karijere Zaeva, ali...

Analitičar iz Skoplja i urednik portala „Infomaks“ Aleksandar Mitevski kaže da ako se ide čisto političkom i zakonodavnom logikom, jučerašnji sastanak je kraj političke karijere Zorana Zaeva.
Međutim, u Makedoniji se zakoni nedovoljno poštuju politička logika nije uvek na snazi dodaje Mitevski. To što VMRO-DPMNE ima 61 poslanika u Sobranju, samo znači da ima mogućnost da glasa za nepoverenje vladi i da nakon toga sastavi novu sa novom parlamentarnom većinom, ističe on.
„Do sad je poznato javnosti da VMRO-DPMNE ima većinu poslanika i da oni čekaju da u ponedeljak Zoran Zaev i oficijelno ponudi ostavku u Sobranju, a ako to ne uradi, izglasavaće se nepovrerenje vladi. Postoje tu dve opcije, jedna je da VMRO formira novu vladu i nastavi da vlada u narednih dve i po godine, a druga je da nova vlada brzo organizuje nove parlamentarne izbore“, ocenjuje sagovornik Sputnjika.
Prema Mitevskom, realnija je opcija da VMRO formira novu vladu koja bi vrlo brzo raspisala nove izbore.

Vlada Zorana Zaeva završila karijeru

Ivan Stoilković, predsednik Demokratskog saveza Srba u Severnoj Makedoniji kaže da je uobičajena parlamentarna praksa da onaj ko ima većinu preuzima vlast.
„Na predlog za pokretanje pitanja poverenja vladi potpisao se 61 poslanik što znači da je obezbeđena većina, tako da ako se premijer Zaev ne bude držao date ostavke, koju nije podneo skupštini Makedonije, aktiviraćemo to pitanje i posle pada vlade formiraćemo novu. Najverovatnije će se posle nekog vremena ići na vanredne parlamentarne izbore“, dodaje Stoilković.
Kaže da ne zna kad bi se moglo ići na vanredne parlamentarne izbore jer je reč o „parlamentarnoj proceduri koja bi mogla da se oteže“ i ističe da je u svakom slučaju bitno da je vlada Zorana Zaeva završila svoj mandat.

Šta je za Zaeva premija posle „neslavnog odlaska“?

Kad je reč o političkoj sudbini Zorana Zaeva, Stoilković smatra da su na Balkanu retki slučajevi povratka na političku scenu posle odlaska sa nje, pogotovo „posle ovako neslavnog odlaska“.
„Odlaska koji je povezan sa milion afera i sa najvećim nacionalnim poniženjem u Makedoniji, tako da mislim da će za njega biti premija ako uspe da bude bivši predsednik vlade koji će uživati privilegije koje mu nudi funkcija koju je obavljao poslednjih pet godina“, zaključio je Stoilković.
Ursula fon der Lajen i Zoran Zaev - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
REGION
Kako Zapad „nagrađuje“ najposlušnijeg lidera na Balkanu: Sve je dao, a nije dobio ništa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala