Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Američki kongresmeni predvođeni albanskim i bosanskim lobistima žalili se Bajdenu na Vučića

© REUTERS / Lucas JacksonZastava SAD
Zastava SAD - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2021
Pratite nas
Grupa američkih kongresmena, sa bosanskim i albanskim lobistima na čelu, uputila je pismo predsedniku SAD Džozefu Bajdenu u kojem se žale na politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navodeći da su zabrinuti za političku situaciju u Srbiji i uticaj koje bi takvo stanje moglo da ima na Zapadni Balkan i Evropu.
U pismu se apostrofira potreba da se SAD, kako navode, aktivnije angažuju u suzbijanju korupcije u Srbiji, sprečavanju gušenja slobode medija i organizovanju slobodnih i fer izbora.
Pismo su potpisali kongresmeni: Radža Krišnamorti, Riči Tores, Dejvid Sislin, Jan Šakovski, Džejms Mekgavern, Džim Kosta, Majk Gigli.
Oni su pozvali Bajdena da razmisli o upotrebi izvršne naredbe 14033, koja podrazumeva „blokiranje imovine i zabranu ulaska u SAD za osobe koje utiču na destabilizaciju situacije na Zapadnom Balkanu“.
Potpisnici navode da bi to bilo korisno, jer bi se time podstakla, kako stoji u pismu, transparentnija i odgovornija vlada Srbije, koja poštuje demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava, preneo je Tanjug.
Svi kongresmeni potpisnici pisma su članovi obaveštajnog ili spoljnopolitičkog odbora američkog kongresa, a istovremeno su lobisti za bošnjačke i albanske interese.
Tores je poznat kao albanski lobista koji se zalaže za nezavisno Kosovo, Majkl Gligi je takođe blizak krugovima albanske i bošnjačke zajednice u Americi, a Dejvid Sislin kao i Jan Šakovski su podržali rezoluciju o navodnom genocidu u Srebrenici.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala