- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Alarmantni podaci o alkoholizmu: Zašto deca u Srbiji potežu za flašom od 13. godine života

CC0 / freeimage4life / Točenje alkoholnog pića
Točenje alkoholnog pića - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2021
Pratite nas
Svaka druga mlada osoba u Srbiji povremeno pije alkohol, a svaka peta se povremeno opija. Redovno pije sedam odsto mladih. Prvo pijanstvo se obično doživljava u 13. godini, a najkasnije u 20. Na te i druge alarmantne podatke ukazuje istraživanje Instituta „Batut“, prema kojem skoro polovina lečenih alkoholičara u Beogradu ima do 30 godina.
Prvi znaci zavisnosti od alkohola u proseku se pojavljuju u 21. godini, a mladi na lečenje odlaze između 25. i 27. Ranije istraživanje Instituta pokazalo je da je trećina odraslog stanovništva Srbije konzumirala alkohol dva do tri puta u periodu od 30 dana pre studije, a da je svakodnevno pilo 3,4 odsto stanovništva. Najveći procenat ljudi koji piju imao je od 20 do 34 godine.

Zloupotreba alkohola u Srbiji

Psihijatar i psihoterapeut dr Ivica Mladenović pojašnjava da se prvi problemi s alkoholom među mladima javljaju zbog hipertolerancije prema pijenju alkohola u Srbiji, dostupnosti pića, iako je zabranjeno da se prodaje maloletnicima i zato što članovi porodice obično piju često.
„To je na nivou kulturološkog aspekta Srbije. Nemate nijednu kuću u selu koja ‘drži do sebe’, a ne peče rakiju ako ima mogućnosti za to. Poenta je da je alkohol veoma inkorporiran u sve rituale. Deca uče po modelu. Ako otac ne bi izneo flašu rakije kada dođe kum i ako se tokom večeri ne bi napili, onda dete ne bi naučilo da tako treba“, ističe Mladenović za „Sputnjik“.
© Foto : PixabayOsnovni uzrok smrtnosti mladih od 18 do 30 godina zloupotreba alkohola.
Alkoholizam - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Osnovni uzrok smrtnosti mladih od 18 do 30 godina zloupotreba alkohola.
Osim roditelja, veliki uticaj na mlade imaju vršnjaci, posebno u periodu od 15. do 18. godine.
„Onda je u vršnjačkoj grupi pijenje alkohola i kombinovanje s amfetaminima i marihuanom imperativ. Ako hoćeš da budeš deo društva, moraš da radiš to. Tu se postavlja pitanje da li možemo edukacijom da promenimo decu ili moramo da razmislimo kako se mi zabavljamo i šta radimo, pa da damo primer deci“, napominje Mladenović.
Kako naglašava, potrebno je da se napravi razlika između pijenja, zloupotrebe alkohola i alkoholizma:

„Mladi završavaju na toksikologiji VMA zbog prepijanja, ali to nije zavisnost. To je zloupotreba. Problem je što naša zemlja nema mnogo kadrova koji se time bave, što je prevencija tek u začetku i što zbog toga i hipertolerancije prema pijenju alkohola mladi neprimetno ulaze u alkoholizam.

U kandžama alkoholizma

Mladenović predočava da muškarci upadaju u kandže alkoholizma sporije, ali ranije od žena. Kod muškaraca se ta bolest razvija od sedam do osam godina, a javlja se između 25. i 30. godine, a kod žena se razvija za godinu do dve, obično tokom tridesetih godina života.
„One počinju da piju kada shvate da su, možda jureći karijeru, zapostavile svoj emotivni život i da treba da stvaraju potomstvo, što izaziva stres. Žene piju zbog stresa i depresije ne samo u Srbiji, već i u svetu. Nažalost, sve češće. Sistem vrednosti i ovaj način života ‘melje’ ljude. Alkohol je jedan od najboljih sedativa, ali je problem što stvara zavisnost“, kaže Mladenović.
CC0 / Pixabay / Alkoholizam se kod žena razvija za godinu do dve, obično tokom tridesetih godina života.
Devojka za šankom - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Alkoholizam se kod žena razvija za godinu do dve, obično tokom tridesetih godina života.
Pandemija virusa korona samo je pogoršala stvari. Mladenović otkriva da su pojedine zemlje, poput Indije i Italije, zabranile prodaju alkohola na određeno vreme, upravo zbog toga što je jedno od najboljih sredstava za ublažavanje stresa. Kako dodaje, oni koji su počeli da piju za vreme pandemije verovatno će završiti na lečenju za pet do 10 godina.

„Alkoholizam se najbolje leči porodičnom terapijom. Porodica je velik i značajan faktor u razvoju bolesti, što znači da član ne može da se leči izolovano. Ako je u pitanju mlađa osoba, uključuju se roditelji. Ako je reč o starijoj, uključuje se bračni partner“, podvlači Mladenović.

Alkoholizam je najzastupljenija bolest zavisnosti u Srbiji. Praćena je kockanjem, a potom narkomanijom. Naš sagovornik upozorava da će u narednih pet do 10 godina zavisnost od interneta postati dominantna.

Srbija u odnosu na Evropu

Poslednje istraživanje Evropske komisije pokazalo je da svaki peti stanovnik EU star od 15 do 24 godine redovno i prekomerno konzumira alkohol. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) iz 2018, zloupotreba alkohola prouzrokuje tri miliona, odnosno 5,3 odsto smrtnih slučajeva godišnje širom sveta.
„Srbija je svuda u sredini, između 10. i 12. mesta, po količini popijenog alkohola kod odraslih i dece. Ipak, ne treba smetnuti s uma podatak na evropskom nivou da je osnovni uzrok smrtnosti mladih od 18 do 30 godina zloupotreba alkohola. Jako veliki broj 16-godišnjaka je probao alkohol, a tri do četiri odsto momaka tog uzrasta svakodnevno pije“, predočava Mladenović.
U starosnoj grupi od 20 do 39 godina približno 13,5 odsto ukupnih smrtnih slučajeva je prouzrokovano alkoholom. Štetna upotreba alkohola je uzročni faktor u više od 200 bolesti i povreda, a pripisuje joj se i 5,1 odsto globalnog tereta bolesti i povreda.
Pivo - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
RUSIJA
Koje alkoholno piće je najopasnije za muškarce
Posledice korišćenja ovih sintetičkih droga mnogo su opasnije od onih koje izaziva marihuana - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Marihuana, amfetamini, ekstazi... Kako je droga prestala da bude tabu među srpskim tinejdžerima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala