- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Uvedene nove mere protiv reketaša u Srbiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićGrađevinski radnici
Građevinski radnici - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
Pratite nas
Sa porastom investicija i sve većom ekspanzijom građevinske industrije, dolazi i do naglog uvećanja broja slučajeva ucenjivanja vlasnika nepokretnosti podnošenjem katastru očigledno neosnovanih zahteva za zabeležbe.
Mehanizam je sada već dobro poznat, navode u Republičkom geodetskom zavodu.
Praktično, čim dođu do saznanja da se na određenom zemljištu ili objektu planira izgradnja ili promet u cilju investicija, neodgovorni pojedinci „zatrpavaju“ te nepokretnosti zahtevima za upis zabeležbe spora, potpuno svesni da nemaju ispravu na osnovu koje bi mogao da se zabeleži spor. Nemaju strah od posledica jer su troškovi postupka upisa minimalni, a i nisu čuli da je neko osuđen zbog takvih zloupotreba.
Najčešće podnose više zahteva u kratkom periodu. Čim se jedan zahtev reši, izjavljuju žalbu. Kada se odbije žalba, ponovo podnose isti ili sličan zahtev, o kojem opet mora da se reši, i tako u krug.
Iako katastar redovno odbacuje te zahteve, ponovnim podnošenjem i korišćenjem žalbi stvara se utisak da sistem ne može da se izbori sa njima. Vlasnik nepokretnosti zbog toga trpi pritisak jer mu se u izvodu iz katastra stalno pojavljuju zahtevi za zabeležbu spora u teretima, usled čega gubi poverenje potencijalnih kupaca odnosno ulagača i etiketira se kao problematičan.
Vlasnik nepokretnosti onda postaje laka meta. Suočen sa probijanjem rokova i propašću planova, spreman je za „dogovor“ sa onima koji su mu problem i napravili. Radi se o klasičnoj iznudi. Sličnih pojava je bilo i ranije ali su u poslednje vreme višestruko dobile na zamahu, pa je RGZ odlučio da urgentno reaguje - navode u ovoj instituciji.
Svim katastrima je dato uputstvo kako da slučajeve zloupotrebe zahteva za zabeležbu prepoznaju i kako da reaguju. Takvi zahteve će se odbacivati odmah „s vrata“, tako da im se ne ostavi prostor da uđu u proceduralne zavrzlame. Istovremeno se onemogućava da neki od zaposlenih u katastru dođu u iskušenje da pomažu reketašima prolongiranjem postupaka, izgovarajući se na nedovoljno jasne procedure.
Na ovaj način Zavod je, u okviru zakonskih mogućnosti, maksimalno „zategao“ liniju odbrane prema onima koji rade protiv interesa sigurnosti pravnog prometa i uveo politiku nulte tolerancije za reketaše.
„Međutim, da bi se problem u potpunosti rešio, potrebno je da se uključe svi učesnici. Apelujemo na vlasnike nepokretnosti da nam se pridruže u borbi i da zaštitu od lica koja zloupotrebljavaju podnošenje zahteva samo da bi naneli drugome štetu, potraže i pred sudovima, koji jedino mogu kazniti počinioce“, poručili su iz RGZ, prenosi „Blic“.
Beograd na vodi - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
EKONOMIJA
Ko u Srbiji plaća stanove u kešu
Stan - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
Cene stanova u Srbiji divljaju, kvadrat skuplji i za 250 evra
Pogled na Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
EKONOMIJA
Promet na tržištu nekretnina Srbije milijardu i po evra za tri meseca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala