- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina: Rusija je kriva za gasnu krizu u Evropi

© Sputnik / Ekaterina Solovьeva / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2"
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
Pratite nas
Rusija „ograničava“ izvoz gasa u Evropsku uniju kako bi još više podigla cenu goriva i pogoršala energetsku krizu, tvrdi ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

„Hajde da stvari nazovemo pravim imenom. Rusija ograničava izvoz kako bi još više podigla cene gasa, napravila energetsku krizu i opravdala puštanje u rad „Severnog toka 2“, rekao je on na forumu „Open Zakarpattia 2021. Forum razvoja“.

Prema rečima Kulebe, deficit gasa na evropskom tržištu svedoči o tome da dodatne maršrute ne garantuju veće isporuke u region.

Gasna kriza u Evropi

Poslednjih meseci cene fjučersa za gas u Evropi su se više nego udvostručile. U avgustu je cena jedva prelazila 500 dolara, dok je 6. oktobra dostigla istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega je na tržištu započeo pad.
Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.
Evropa je 13. oktobra započela aktivni period selekcije gasa iz svojih skladišta. U trenutku početka grejne sezone, ona su bila popunjena sa nešto više od 78 odsto, što je 14 procentnih poena manje od proseka u poslednjih pet godina.
Prema rečima ruskog predsednika, deficit gasa na evropskom tržištu je rezultat ekonomske politike Evropske komisije. Osim toga, iz Sjedinjenih Američkih Država i sa Bliskog istoka u Evropu nije dostavljeno osam milijardi kubnih metara goriva, dok je „Gasprom“ povećao izvoz za 11 milijardi kubnih metara.
Ruski predsednik je naložio „Gaspromu“ da nakon što se napune gasom podzemna skladišta u Rusiji, započne povećanje isporuka u Evropu.
Svoj komentar o tome zbog čega su evropski potrošači za enormne cene gasa odmah optužili Putina u autorskoj emisiji Moj pogled na Rusiju dala je Ljubinka Milinčić:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala