- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija traži bezuslovno vraćanje imovine i kompenzaciju za oduzetu diplomatsku imovinu u Americi

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteDeo kompleksa ruske ambasade u Vašingtonu
Deo kompleksa ruske ambasade  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
Pratite nas
Rusija traži kompenzaciju za oduzetu diplomatsku imovinu u SAD i pretrpljenu štetu, a radi se o stotinama hiljada dolara, rekao je predstavnik ruske diplomatske misije u Vašingtonu Sergej Košeljev.
Kako je rekao u intervjuu za RTVI Rusija na svim nivoima traži bezuslovno vraćanje imovine i kompenzaciju za štetu koju su pretrpeli.
On je naveo da je ukupno konfiskovano šest objekata.

„Nemamo pristup, ne možemo da kažemo u kakvom su stanju inženjerske komunikacije, u kakvom su stanju materijalne vrednosti koje u tamo ostale. Mogu da vam kažem da se radi o desetinama, pa i stotinama hiljada dolara“, rekao je ruski diplomata.

Ambasada se, prema njegovim rečima, poslednjih godina 470 puta obraćala Stejt departmentu s molbom da im dozvoli pristup objektima, da sprovedu inventar i da vide u kakvom stanju su zgrade.
„Molbe su nam redovno odbijane“, rekao je Košeljev i dodao da ambasada snosi odgovornost za održavanje objekata i u slučaju havarije za to će biti oni odgovorni.
Košeljev je istakao da za sada nema izgleda za normalizaciju situacije po pitanju ruske diplomatske imovine u Americi a bez toga ne može biti ni normalizacije odnosa dve zemlje.
Dodao je i da ne postoji alternativa za pregovore o konzularnim pitanjima.
„Sve varijante su na pregovaračkom stolu. Sve je otvoreno. Spremni smo da razgovaramo i nalazimo kompromis“, rekao je on.
Košeljev je najavio i da će predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Rusije i američkog Stejt departmenta u narednim danima imati konsultacije posvećene „problematičnim“ elementima u bilateralnim odnosima, što će obuhvatiti i normalizaciju rada konzularnih odeljenja.
Rusija: Poziv Vašingtonu da pojača ambasadu u Moskvi i omogući izdavanje viza ruskim državljanima - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
RUSIJA
Rusija: Poziv Vašingtonu da pojača ambasadu u Moskvi i omogući izdavanje viza ruskim državljanima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala