- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Preti pogoršanje situacije: U Evropskom parlamentu se protive američkim sankcijama „Severnom toku 2“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave evropskih država ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu
Zastave evropskih država ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
Pratite nas
Situacija u sferi energetike mogla bi da se pogorša ako Amerika uvede sankcije zbog uvoza gasa u Evropsku uniju preko „Severnog toka 2“, što može stvoriti probleme sa isporukama ruskog gasa u Evropu, naveo je poslanik Evropskog parlamenta iz Nemačke Ditmar Koster u svom obraćanju EP.
Parlamentarac je podsetio da je Predstavnički dom Sjedinjenih Američkih Država odobrio 23. septembra nove amandmane o restrikcijama protiv uvoza gasa u EU iz Rusije u vezi sa završetkom izgradnje gasovoda „Severni tok 2“.

„Očekuje se da će sankcije da stupe na snagu do kraja godine i izazvaće nove probleme sa snabdevanjem i rastom cena“, upozorava Koster u svom obraćanju Evropskom parlamentu sa kojim se upoznala televizija „RT“.

Takođe je ocenio da, u svetlu povećanja cena energenata, građani u evropskim zemljama, posebno domaćinstva sa niskim prihodima, imaju „značajne i opravdane strahove“. Prema njegovim rečima, uprkos povećanoj potražnji, obim isporuka gasa u EU iz određenog broja država u prvoj polovini ove godine je bio manji nego u isto vreme prošle godine.
„Istraživanja pokazuju da se u tom periodu uvoz gasa povećao samo iz Rusije i Alžira“, konstatovao je političar.
Pritom je dodao da se tečni naftni gas iz Amerike, o kome su donedavno govorili kao o „gasu slobode“, uglavnom isporučuje na azijsko tržište, gde ga prodaju po višoj ceni.
S tim u vezi, poslanik je upitao kako Evropska komisija ocenjuje pretnju sankcijama i da li političari planiraju da razgovaraju o tome u okviru odnosa sa Amerikom.
Podsetimo, Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je u septembru vojni budžet u iznosu od oko 780 milijardi dolara koji, između ostalog, predviđa i pooštravanje sankcija protiv Rusije. Inicijativa predviđa da američki predsednik najkasnije 15 dana nakon stupanja zakona na snagu mora uvesti sankcije organizacijama i licima „odgovornim za planiranje, izgradnju i korišćenje“ gasovoda „Severni tok 2“. To znači i zamrzavanje aktiva u SAD i zabranu američkim državljanima i kompanijama da posluju sa licima i kompanijama sa sankcionog spiska.
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
RUSIJA
Američki mediji priznaju neuspeh sankcione politike Vašingtona: Primer je „Severni tok 2“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala