Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Kurti je opasan čovek, to svet mora da shvati

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju reagovao je na intervju Aljbina Kurtija za britanske medije, navodeći da je Kurti opasan čovek i da to svet mora da shvati.
Petković je izjavio da je Kurti, kog naziva ideološkim kentaurom, uspeo da pomiri svoju marksističko-lenjinističku prošlost sa velikoalbanskim fašističkim programima svojih predaka, dodajući da je zabrinjavajuće to što je prostor za intervju dobio u jednom uglednom britanskom političkom mediju.
„Kurtijev čudan unutrašnji svet nije samo fenomen po sebi, već je i ozbiljna bezbednosna pretnja, i umesto što mu se poklanja prostor za fantazmagorije i tirade protiv Srbije, valjalo bi da svi obrate pažnju na Kurtijevo ponašanje pre nego što načini ozbiljnu štetu“, poručio je u saopštenju Petković, reagujući na intervju Kurtija za „Dejli telegraf“.
Apsurdno je da Srbiju sa Nemačkom između dva rata poredi pripadnik naroda koji je imao sopstvenu SS diviziju „Skenderbeg“, te fašističku miliciju Bali kombetar, i čije je nacionalno pitanje u Drugom svetskom ratu rešavano upravo kroz fašistički koncept „Velike Albanije“, kojem je Kurti i danas slepo privržen, ocenio je Petković.
„Kurtijevo falsifikovanje istorije je uvredljivo za sve žrtve fašizma i nacizma stradale od noža albanskih šovinista u Drugom svetskom ratu, a žrtve su bili najviše Srbi. Neverovatno je da Kurtijev falsifikatorski monolog nije naišao na potpitanja i da nije bio suočen sa činjenicama koje zlonamerno prećutkuje“, dodao je Petković.
Kurti i njegovi ideološki sledbenici, kao što bi sada da kažu da su Visoki Dečani albanski, tako i lažu i sakrivaju fašističke osnove svoje ideologije, jer, kao ljudi prošlosti, nisu kadri, kako dodaje Petković, da se otrgnu iz etnocentričnog, plemenskog poimanja života i sveta.
„Međutim, i Albanci na Kosovu i Metohiji polako shvataju da je Kurti avet prošlosti, što potvrđuju i rezultati nedavno održanih lokalnih izbora, ali to izgleda i dalje ne shvataju oni na Zapadu koji ga promovišu kao demokratu i mirotvorca, iako sve činjenice govore suprotno. Kad smo već u sferi istorijskih paralela, niko u regionu ne liči na nacističke jurišnike iz međuratnog vremena koliko takozvane specijalne jedinice ‘kosovske’ policije, koje sistematski rade na zastrašivanju i terorisanju golorukog srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini“, kaže Petar Petković, preneo je Tanjug.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
SRBIJA
Kurti: Srbija je kao nacistička Nemačka, može izazvati treći balkanski rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala