- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šta predviđa nova vojna doktrina Rusije i Belorusije

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaRusko-beloruske vojne vežbe "Zapad 2017"
Rusko-beloruske vojne vežbe Zapad 2017 - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
Pratite nas
Vojna doktrina Savezne Države Rusije i Belorusije ne predstavlja pretnju po bilo koga, to je prinudan odgovor na pritisak Zapada, rekao je državni sekretar Savezne Države Dmitrij Mezencev.
„Primećujemo sve veći vojno-politički pritisak na Rusiju i Belorusiju. Danas vojna doktrina definiše poseban nivo koordinacije akcije ministarstava odbrane za zaštitu zajedničke granice Savezne Države... Ovo je takođe važan faktor koji bi trebalo da uzmu u obzir naši partneri koji sve više približavaju infrastrukturu NATO-a ruskim i beloruskim granicama“, rekao je Mezencev za televiziju „Rusija 24“.
Kako je istakao, doktrina predviđa povećanje vojno-tehničke saradnje kao i zajednički naučno-istraživački rad u sferi odbrane.
„Odbrambena doktrina Savezne Države je dokument koji ne vodi ka bilo kakvim pretnjama po bilo koga, ali povećava visok stepen zaštite naših teritorija“, precizirao je državni sekretar.

Integracioni dekret – istorijska odluka

Prema rečima Mezenceva, saveznički programi će sveobuhvatno i u velikoj meri osigurati zbližavanje ekonomskog potencijala Rusije i Belorusije, što se, između ostalog, radi i kako bi zajednička konkurentnost nacionalnih privreda bila suštinski veća.
„Teško da se može preceniti značaj te odluke o usvajanju 28 savezničkih programa koju je Savet doneo. To je istorijska odluka za naše odnose“, rekao je Mezencev za Sputnjik, istakavši da nije slučajno to što su dokumenta potpisana na Dan narodnog jedinstva koji je Rusija proslavila 4. novembra.
Podsetimo, predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, su potpisali integracioni dekret o glavnim pravcima sprovođenja odredbi Ugovora o stvaranju Savezne države za 2021-2023. godinu. Dvojica predsednika odobrila su odluke Vrhovnog državnog saveta Ruske Federacije i Belorusije, uključujući i ažuriranu vojnu doktrinu i migracioni koncept.
U septembru su se predsednici dveju zemalja dogovorili o svih 28 integracionih saveznih programa. Zatim su ovi programi odobreni na sastanku Saveta ministara Savezne države.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
RUSIJA
Putin: Stabilnost na spoljnim granicama Rusije i Belorusije od posebnog značaja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala