Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Medicinski fakultet u Beogradu izjasnio se o ivermektinu

CC0 / Pixabay/HeungSoon / Tablete
Tablete - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu izdao je saopštenje povodom „brojnih komentara koji su se pojavljivali u vezi sa primenom ivermektina u lečenju kovid-19 infekcije“.
Saopštenje Medicinskog fakulteta prenosimo u celosti:
„Dekanski kolegijum Medicinskog fakulteta u Beogradu je smatrao da naš Fakultet, kao ustanova najvišeg nacionalnog značaja, treba da reaguje. U sledećem delu teksta integralno su prikazana ekspertska mišljenja rukovodstva Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, kao i Kolegijuma Klinike za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, koji su na naš zahtev efikasno odgovorili.
Podsećamo da je Agencija za lekove i medicinska sredstva jedina institucija koja je ovlašćena za izdavanje dozvola za stavljanje u promet isključivo kvalitetnih, bezbednih i efikasnih lekova i medicinskih sredstava“, saopštava Medicinski fakultet.
Medicinski fakultet objavio je u prilogu i mišljenja dve ustanove na koje se poziva.
Klinika za infektivne bolesti u svom mišljenju, između ostalog, navodi da je „ivermektin u infektologiji dobro poznati parazitarni lek, čija je upotreba uglavnom ograničena samo na lečenje tropskih parazitoza za koje ne postoje drugi efikasni preparati“ i „koristi se u retkim dermatološkim indikacijama“.
Klinika navodi da „do sada sprovedene kliničke studije koje ispunjavaju bar minimum kriterijuma objektivnosti o efikasnosti i sigurnosti, nisu pokazali efikasnost ivermektina kako u lečenju, tako i u prevenciji kovida-19“. Kako dodaju, taj lek se ne nalazi ni u jednom protokolu za lečenje kovida-19 bilo koje zemlje čiji su protokoli dostupni za pretraživanje, uključujući i našu i zaključuju da „ne postoji opravdanje za primenu ovog leka ni u lečenju ni u prevenciji kovida-19“.
Institut za mikrobiologiju u svom izveštaju, između ostalog, navodi kako je „ivermektin kao antiparazitni lek širokog spektra u upotrebi već više decenija u humanoj medicini i kao takav se nalazi na listi esencijalnih lekova SZO“.
Institut objašnjava mehanizam delovanja ivermektina kako na osnovne bolesti za koje se primenjuje, tako i pretpostavljeni način delovanja u slučaju virusa korona na koja se ukazuje u pojedinim istraživanjima.
„Pojedina istraživanja in vitro ukazala su na moguće inhibitorno delovanje ivermektina na replikaciju SARS kov-2 u kulturi ćelija, ali bi za postizanje koncentracije leka u plazmi koja bi odgovarala inhibitornoj koncentraciji in vitro bile potrebne doze koje višestruko, čak i do 100 puta, premašuju one koje su dozvoljene za humanu upotrebu“, navode iz Instituta. I iz ove ustanove zaključuju da „ivermektin ne treba primenjivati u svrhe prevencije i lečenja infekcije virusom SARS kov-2 i bolesti kovid-19“.
Lekovi - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
DRUŠTVO
Velika buka oko Ivermektina: Srpski farmakolog upozorava da se ne uzima na svoju ruku
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
DRUŠTVO
Lončar o „Ivermektin grupi“: Reagovaćemo
Klinički centar Niš - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
SRBIJA
Smenjen načelnik dečje kardiologije zbog ivermektina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala