- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kako Rusiju okrenuti protiv Kine: Vašington u strateškom košmaru zbog zbližavanja Moskve i Pekinga

CC0 / / SAD, Rusija i Kina
SAD, Rusija i Kina - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
Pratite nas
Zbližavanje Rusije i Kine protiv SAD postalo je strateški košmar za Vašington, piše američki portal „19Fortyfive“.
„Ako te dve države ujedine svoje potencijale postaće protivnik kojeg je praktično nemoguće savladati, čak i kada bismo imali političku volju za to“, navodi se u članku.
Prema autoru članka, Vašington može da izazove skrivene trzavice između Rusije i Kine a da bi to bilo moguće Amerika mora da započne konkretan dijalog sa Moskvom kako bi je iščupala iz zagrljaja Pekinga.
Autor napominje da Rusi doživljaju prevashodno Evropu kao pretnju i da ekspanzija NATO-a ka njenim istočnim granicama ugrožava njene strateške pozicije.
„To znači da čak i mali, simbolički doprinos bezbednosti te zemlje sa strane SAD može da ima neproporcionalno veliki uticaj na ponašanje Rusije i da promeni njen odnos prema Kini u prilog nama“, procenjuje autor.
Zaokret Vašingtona prema Moskvi ne treba da bude na štetu država istočne Evrope, navodi se u članku i dodaje da se interesi baltičkih zemalja, Poljske i Ukrajine moraju uzeti u obzir.
Autor predlaže Vašingtonu da počne pregovore s Rusijom na temu širenja NATO-a na istok, da ublaži ili koriguje Zakon „O suprotstavljanju protivnicima Amerike primenom sankcija“, da vrate Rusiju u klub G7 i da inicira dijalog u vojnoj sferi.
„Ali to je tek početak“, dodao je autor članka i dodaje da ako Amerika uspe da privuče Rusiju na svoju stranu to će Beloj kući omogućiti da veći deo svojih resursa usmeri na Kinu koja predstavlja pretnju po SAD.
Vojna parada, Kina - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
RUSIJA
Pentagon: Moskva – najdirektnija pretnja, ali Kina može da nadmaši i Rusiju i SAD po vojnoj moći
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala